Malenica demantirao optužbe oporbe da Vlada utječe na DORH

19:05 / 25.05.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Saborsku raspravu o izmjenama pravosudnih zakona oporba je u srijedu iskoristila kako bi upozorila na nedopustiv utjecaj izvršne vlasti na Državno odvjetništvo, što je resorni ministar Ivan Malenica odlučno demantirao, istaknuvši da nema nikakvog pritiska Vlade na rad DORH-a.


Ministar Malenica je istaknuo da nema utjecaja izvršne vlasti na pravosuđe. Pravosudna tijela su, kaže Malenica, i dalje neovisna, nepristrana i rade bez ikakvog pritiska, te nema utjecaja premijera na rad glavne državne odvjetnice. Pojasnio je i da postoje određene dodirne točke poput arbitraža, zastupanja interesa i imovinsko-pravnih zahtjeva Republike Hrvatske gdje je potrebna suradnja između izvršne vlasti i DORH-a u interesu države.

Malenica je ustvrdio da se predloženim zakonskim izmjenama želi osigurati učinkovitiji rad Državnoodvjetničkog i Državnog sudbenog vijeća, unaprijediti postupci imenovanja pravosudnih dužnosnika te povećati njihova odgovornosti i transparentnost u radu. 

Utvrđuje se i koliko odluka sudac mora poduzeti u određenoj godini da bi ispunio normu.

- Do sada je bilo propisano da mora ispuniti 80 posto norme, a sada je to sto posto, kako bi se povećala učinkovitost sudova, rekao je ministar. 

- Državnoodvjetničko i Sudbeno vijeće su dva važna tijela koja odlučuju o imenovanju i razrješenju pravosudnih dužnosnika, a ovim zakonskim promjenama dodatno će se osigurati da pravosudni sustav bude efikasniji, kvalitetniji i odgovorniji, poručio je Malenica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!