Malenica: DORH je naručio vještačenje za Agrokor, sud odlučuje je li zakonito

28.11.2022.

11:30

Autor: Hina/HRT

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Ministar pravosuđa Ivan Malenica poručio je u ponedjeljak kako je DORH od poljske tvrtke naručio 11 milijuna kuna vrijedno vještačenje za bivši koncern Agrokor, a na predmetnom je sudu odluka je li vještačenje zakonito ili nezakonito, opravdano ili neopravdano te je li opravdan i trošak.

- Sud u konkretnom predmetu utvrđuje i odlučuje je li vještačenje zakonito ili nezakonito, opravdano ili neopravdano, je li trošak opravdan. Tako da u ovom trenutku mi imamo špekulacije u javnosti o tome, a zapravo je sud taj koji treba dati konačnu odluku o tom vještačenju, izjavio je Malenica uoči završne konferencije projekta "Upravljanje zemljišnim knjigama".


Novinare je, naime, zanimalo smatra li spornim što je na nalog DORH-a iz državnog proračuna 11 milijuna kuna isplaćeno poljskoj tvrtki KPMG za izradu knjigovodstvenog i revizorskog vještačenja u tadašnjem Agrokoru. 


Malenica je odgovorio kako je to prije svega pitanje za DORH kao stranci u postupku, koja je zapravo i tražila vještačenje, dok Ministarstvo pravosuđa i uprave nije sudjelovalo u tom postupku, već je na traženje DORH-a osiguralo sredstva.


Kao ministru pravosuđa, dodao je, teško mu je i neprimjereno komentirati vještačenje, jer je to isključivo na sudu koji sudi u konkretnom predmetu te je na njemu utvrđivanje svih detalja i analiza vještačenja i sve što uz njega ide, odnosno tko je vještačio, na koji način i temeljem čega.


Inače, Večernji list u subotu je objavio kako je u posjedu dokumenata iz DORH-a iz kojih nedvosmisleno proizlazi da su čelni ljudi tužiteljstva za potrebe podizanja optužnice protiv Ivice Todorića protupravno potrošili 11 milijuna kuna proračunskog novca.


U tekstu je navedeno kako je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu 2. kolovoza 2018. izdalo nalog za vještačenje poljskoj tvrtki, čime je DORH htio dobiti relevantne informacije o višegodišnjem kompliciranom poslovanju posrnulog koncerna kako bi Todoriću i drugim okrivljenicima dokazao kazneno djelo zloporabe povjerenja u gospodarskom kriminalu.


Ugovor između DORH-a i tvrtke KPMG bio je težak ukupno 11 milijuna kuna sa svim troškovima, a podmiren je iz državnog proračuna.


Riječ je o optužnici u tzv. aferi Veliki Agrokor koja nikad nije postala pravomoćna, podignuta je u rujnu 2020. i to nakon istrage koja je trajala od sredine 2017. godine. Todorića i 14 suoptuženika tereti se da su svojim postupcima Agrokor oštetili za oko 1,2 milijarde kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!