Malenica o ovrhama, manjem broju lokalnih dužnosnika i Milanoviću

09.10.2020.

19:09

Autor: Dnevnik/IMS/S.M./HRT

default error photo
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je za središnji Dnevnik da je Vlada, kada je donosila Zakon o interventnim mjerama u stečajnim i ovršnim postupcima, predvidjela moratorij od tri mjeseca s mogućnošću produženja za još tri mjeseca, a to je i učinjeno.
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je za središnji Dnevnik da je u razgovoru s javnim bilježnicima preporučeno da ovršne postupke počnu u tri vala. Naglasio je da je glavni cilj izmjena i dopuna Ovršnog zakona pojeftinjenje i ubrzavanje postupka.

➡️ Za devet dana završava moratorij na ovrhe i stečajne postupke 
➡️ Lokalna i regionalna samouprava strahuje od gubitka milijardi kuna 
➡️ Malenica: Što je Milanović radio s podacima iz izvida, ako je znao za njih?

Na pitanje ima li podatak o strukturi duga prema vjerovnicima i iznosu kada je riječ o ovršnim prijedlozima "koji su u ladicama javnih bilježnika" Malenica je kazao da nema.

- Radi se o ovršnim prijedlozima za koje postoji mogućnost da dođe do ovršnih rješenja da idu kasnije na naplatu. To je postupak temeljem ovršnog zakona koji završava rješenjem o ovrsi, a kasnije je naplata putem Fine. I tu imamo određene rokove koji će prolongirati samu naplatu tražbine, dodao je. 

Izjavio je i da je Vlada u proteklom mandatu učinila mnogo kada je riječ o ovrhama. Smanjila je broj blokiranih s 370 na 229 tisuća, uvedene su određene socijalne klauzule, izmijenjen je iznos koji se iz plaće smije ovršiti, a zabranjeno je i provođenje ovrhe nad jedinom nekretninom, istaknuo je Malenica.

"Ovršni postupak nije jednostavan ni za ovršenika niti za vjerovnika"

Napominje da ovršni postupak nije jednostavan ni za ovršenika niti za vjerovnika. U tom smjeru i idemo kada smo pripremali izmjene i dopune ovršnog zakona, kazao je Malenica i dodaje da je osnovni cilj pojeftinjenje postupka i ubrzavanje.

- Bitan je i rok od 15 dana, u okviru kojega će javni bilježnik pozvati ovršenika da se očituje o dugu. Ako ospori dug, postupak ide na sud. Ako dug plati, ne donosi se ovršno rješenje. 

"Na ovrhe postoji mogućnost prigovora"

Odgovarajući na pitanje mora li se ovrha najprije platiti pa tek poslije eventualno ići na sud, Malenica je kazao da postoji mogućnost prigovora kao pravnog lijeka kojim se osporava tražbina, ovrha, pa se onda ide na sud. Istaknuo je i da će cijeli postupak biti jeftiniji, 600-tinjak kuna po jednoj ovrsi.

Malenica - smanjenje broja lokalnih dužnosnika

Govoreći o reformi lokalne samouprave kaže da se išlo u smjeru racionalizacije čitavog sustava, smanjenja troškova. 

- Odlučili smo se na smanjenje broja lokalnih dužnosnika. Na idućim lokalnim izborima birat će se 634 dužnosnika manje. Idemo i u smjeru smanjenja broja članova predstavničkih tijela. Bit će ih oko 2000 manje. Izmjene će obuhvatiti i neke problematične situacije koje smo zadnjih nekoliko godina vidjeli u praksi, od elektroničkih sjednica koje su aktualne zbog epidemije koronavirusa, pa do ukidanja proračuna od strane Visokog upravnog suda, rekao je. 

Vezano uz funkcionalno spajanje nekih općina, već postoje tri koje su iskazale interes - Posedarje, Starigrad i Jasenice. Kazao je da će s njima uskoro razgovarati kako bi vidjeli koji će model koristiti. 

Malenica: Milanović inzistira na nečemu što nije temeljeno na zakonu

U vezi s aferom "Janaf" Malenica je rekao da premijer Andrej Plenković nije znao za provođenje izvida niti je smio znati.

- Čudi me izjava Arsena Bauka da premijer Plenković  treba dati ostavku. Dakle, premijer Plenković ne treba dati ostavku jer je postupao po zakonu, a to znači da nije znao niti je smio znati za provođenje izvida koji su tajni prema zakonu o kaznenom postupku. A što je tadašnji premijer Zoran Milanović znao i njegov ministar Arsen Bauk, to je pitanje za njih. Ali predsjednik Republike Zoran Milanović svakako inzistira na nečemu što nije temeljeno na zakonu pa me to čudi, izjavio je ministar Malenica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!