Plenković i Malenica: Piloti mogu biti mirni, zaštitit ćemo ih

25.08.2022.

Zadnja izmjena 18:08

Autor: M.M./Hina/HRT

Vlada Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je objavljeno da je potvrđena optužnica srbijanskog Tužiteljstva protiv četvorice časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za navodne ratne zločine u Oluji ne prestaju reakcije. U Ministarstvu uprave i pravosuđa ističu da će Hrvatska spriječiti izdavanje međunarodne tjeralice, a premijer Andrej Plenković poručuje da je optužnica politički motivirana.

Plenković: Hrvatska će pronaći način

Srbija je optužnicom protiv četvorice pilota zbog navodnog zločina na Petrovačkoj cesti povukla pravni potez, a premijer Andrej Plenković poručuje: Hrvatska će pronaći način kako regirati i piloti će biti pod posebnom skrbi.

- Mi smatramo da je čitava ova optužnica politički montirana. Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću, s učincima velikosrpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku, Hrvatska je bila žrtva agresije, Domovinski rat imao je oslobodilački karakter, rekao je Plenković.

Vlada još nije dobila pisani dokument kojim se obavještava o optužnicama.

Punu pravnu podršku pilotima najavljuje ministar Malenica

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica izjavio je, uoči sastanka s pilotima koje je Srbija optužila za avionske napade nad civilima nakon operacije Oluja, da će im Hrvatska pružiti punu pravnu podršku te spriječiti izdavanje međunarodne tjeralice.

Ministar je najavio sutrašnji sastanak s četvoricom optuženih pilota, na kojem će se razraditi daljnje aktivnosti u postupku koji je pokrenuo Beograd. Poručio je pilotima da mogu biti mirni jer će im Republika Hrvatska dati punu pravnu podršku koja im je potrebna u ovom trenutku.

- Radit ćemo i na sprečavanju izdavanja međunarodne tjeralice, ako Srbija pokrene takav zahtjev. Hrvatski piloti imaju čistu savjest, Domovinski rat bio je obrambeni rat, što je dokazano na Haaškom sudu, izjavio je Malenica.

Ministar je dodao da je Srbija podignula politički motiviranu optužnicu kojom dokazuje da nema neovisno tužiteljstvo niti funkcionalni pravni sustav.

Podsjetio je da se zna kakva je bila uloga Aleksandra Vučića u ratu i kakvu je huškačku politiku provodio.

- Hrvatski pravni poredak je stabilan, prije par godina vođen je postupak vezan uz ratne zločine u Glini, prepustio ih DORH-u da oni postupe ako utvrde da postoje elementi kaznenih djela, rekao je ministar referirajući se na izjavu predsjednika Milanovića da bi i Hrvatska mogla podignuti optužnicu protiv srbijanskog predsjednika.

Pupovac o optužnicama

Partner u vladajućoj kolaliciji i čelnik SDSS-a ističe - nepostojanje suradnje između pravosuđa dviju zemlja može imati štetne posljedice.

- Princip pravde i prava mogu biti ozbiljno ugroženi. Činjenica je da se taj zločin dogodio i na Petrovačkoj cesti i na cesti prema Bosanskom Novom, rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Optužnica protiv Aleksandra Vučića?

Na optužnice protiv pilota osvrnuo se sinoć predsjednik Zoran Milanović kazavši da Hrvatska može podignuti optužnicu protiv Aleksandra Vučića jer je, kako ističe, divljao na hrvatskom teritoriju 1995. godine.

- Koliko je puta napala Hrvatska Srpsku Krajinu? Nekoliko puta! Nikada Glina neće biti Hrvatska, nikad Banija neće natrag u Hrvatsku!, rekao je Aleksandar Vučić 20. ožujka 1995. godine.

Dok ministar Malenica kaže da bi prepustio DORH-u da postupi ako utvrdi postojanje elemenata kaznenih djela, na sve se osvrnuo i ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman.

- Svakako da mi je poznata uloga predsjednika Aleksandra Vučića 1995. godine. Sigurno je taj govor ostao upamćen i to mi nismo zaboravili, rekao je Grlić Radman.

Dok predsjednik Milanović zbog situacije s optužnicama predlaže sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, ministar Grlić Radman ističe da se u Vladi o tome nije razgovaralo. S pilotima će se, pak, razgovarati sutra na sastanku s ministrima Medvedom i Malenicom.

Malenica o obiteljskom nasilju u Gospiću

Malenica je oštro osudio i nedavni slučaj obiteljskog nasilja u Gospiću, kao i izjavu općinske državne odvjetnice u kojoj je rekla: "Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici?"

- Neprimjerena je to izjava, njome se pokušava imputirati da su zatvori puni, pa nije primjereno predlagati istražni zatvor. Oštro demantiram takve teze, mjesta u zatvoru ima jer 60 posto zatvorenika su istražni zatvorenici, istaknuo je.

Ministar napominje da od sudaca očekuje da donesu odluke o istražnom zatvoru, ako postoji opasnost da neka osoba može naštetiti nečijem životu ili zdravlju.

- Osuđujem nasilje u obitelji, nećemo ga tolerirati. Vlada je izmijenila Kazneni zakon, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, postrožili smo kazne, povećali broj sigurnosnih mjera, uveli pojam bliske osobe, itd. Ono što još možemo jest raditi na unapređenju zakonskog okvira, poručio je ministar pravosuđa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!