Gospićanin u istražnom zatvoru zbog napada nožem na suprugu i njenog prijatelja

24.08.2022.

Zadnja izmjena 13:01

Autor: HRT/IMS/Hina

Policija privela nasilnika iz Gospića

Policija privela nasilnika iz Gospića

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Osumnjičenik za dva pokušaja ubojstva u Gospiću saslušan je u srijedu na Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu, a potom mu je sudac istrage odredio istražni zatvor kako ne bi utjecao na oštećenike i svjedoke, ali i zbog opasnosti od dovršavanja započetog kaznenog djela.

Sudac karlovačkog Županijskog suda Mladen Kosijer rekao je Hini da je između ostalog udovoljio zahtjevu tužiteljstva za istražnim zatvorom "da bi se osigurala neometanost postupka u maloj sredini s uznemirenom javnosti, jer se radi o teškom kaznenom djelu s propisanom kaznom dugotrajnog zatvora".

- Za to su ispunjeni svi uvjeti i to posebno s obzirom na činjenicu da se sumnja odnosi na jedno teško ubojstvo u pokušaju i jedno ubojstvo u pokušaja, ali i zbog prethodnih prijetnji i nepoštivanja zaštitne mjere ne prilaženja supruzi na udaljenost manju od 50 metara, zaključio je Kosijer.

Osumnjičenik je teško nožem ozlijedio 27-godišnju suprugu i njenog 21-godišnjeg prijatelja u gospićkom naselju Jasikovac u ponedjeljak oko 17.15 sati.

Nakon napada je pobjegao, a poslije više sati bijega policija ga je locirala u Bilaju gdje se nakon razgovora s policijskim pregovaračem predao.

U Općoj bolnici u Gospiću stanje žene bitno se popravilo i stabiliziralo, dok je muškarac u Zadru i dalje pod mjerama intenzivnog liječenja, ali mu je stanje stabilno.

- Oporavlja se prema očekivanjima i danas će biti otpušten iz jedinice intenzivne medicine na kirurški odjel, izjavio je Hini zamjenik ravnatelja zadarske bolnice Edi Karuc.

Karlovačka županijska državna odvjetnica Vera Magdić Bižanović ranije je kazala da će u srijedu imati zaključke nadzora gospićkog općinskog tužiteljstva u vezi 36-godišnjaka koji je prije pokušaja ubojstva supruge i njena prijatelja pušten na slobodu, uz mjeru zabrane približavanja, nakon što je prošloga tjedna uhićen zbog prijetnji supruzi.

Autonomna ženska kuća osudila izjavu o nepritvaranju obiteljskih nasilnika

Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb u srijedu su osudile skandaloznu i neprihvatljivu izjavu općinske državne odvjetnice Tatjane Šimunić Adamović koja je u vezi slučaju obiteljskog nasilja u Gospiću rekla "kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici".

Autonomna ženska kuća Zagreb očekuje hitnu reakciju Vlade, pravosuđa i policije kako bi se poslala jasna poruka da je nasilje protiv žena zabranjeno, da se neće tolerirati u našem društvu te da će biti sankcionirano maksimalno zakonom propisanim kaznama.

Konkretno, u slučaju obiteljskog nasilja u Gospiću radilo se o nasilniku recidivisti, o kontinuitetu nasilja istog muškarca nad istom ženom. Policija je tjedan dana prije pokušaja ubojstva već intervenirala radi nasilja i prijetnji ubojstvom, no usprkos toga pušten je na slobodu.

Aktivistice se pitaju - zar je zaista poruka države: "Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici?"

Došli bismo do toga da bi se frekvencija raznih oblika muškog nasilja protiv žena smanjila, ali bi i stopa femicida bila znatno manja, poručuju.

Autonomna ženska kuća Zagreb poziva premijera Andreja Plenkovića da hitno sazove tematsku sjednicu Vlade na temu prevencije i sprječavanja raznih oblika nasilja nad ženama, sa ciljem rigoroznog sankcioniranja nasilnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!