09:28 / 24.03.2021.

Autor: A sada Vlada/HR/HRT/M.N.

Malenica: Prof. Đurđević sama sebe dovela u nezgodnu situaciju

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave

Foto: HTV / HRT

U emisiji Hrvatskog radija  "A sada Vlada" gost je bio Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave. Govorio je o jučerašnjoj odluci Ustavnog suda koja pobija tumačenje predsjednika Milanovića o neustavnosti Zakona u sudovima u dijelu koji se odnosi na izbor predsjednika Vrhodnog suda i natuknuo kako će kandidatkinja predsjednika Milanovića prof. Zlata Đurđević i u novom postupku biti teško prihvatljiva vladajućoj većini.

"Mi smo od samoga početka kao Vlada, i ja kao ministar, tvrdili kako odredba iz članka. 44. Zakona o sudovima nije neustavna, već da samo razrađuje ustavnu ovlast Predsjednika Republike", rekao je ministar Malenica.


"Naš stav je od početka bio jasan. Po Zakonu o sudovima, predsjednik je dužan poštivati Zakon o državnom sudbenom vijeću. Zakon o sudovima je propisao javnu proceduru, odnosno javni poziv kao proceduru predlaganja kandidata. Time se nije ograničila ustavna ovlast Predsjednika Republike koji je samo trebao predložiti jednog od kandidata koji se javio na javni poziv", ustvrdio je ministar.


Očekuje se potez predsjednika Milanovića


"Sada se nalazimo u situaciji u kojoj je, prema mom mišljenju, predsjednik dužan obavijestiti Državno sudbeno vijeće da se raspiše ponovni poziv", istaknuo je Malenica. Očekuje kako će predsjednik Milanović izvijestiti DSV kako ne prihvaća nijednoga od dva trenutačna kandidata koji su se javili na javni poziv i da DSV raspiše ponovni poziv.


Rekao je kako nije riječ o sukobu između predsjednika Milanovića i Vlade u kojemu je Ustavni sud arbitrirao i stao na stranu Vlade. Jučerašnjom odlukom Ustavni je sud štitio Ustav Republike Hrvatske. Svi su dužni poštivati odluku Ustavnog suda, i predsjednik i Sabor i Vlada i Državno sudbeno vijeće, rekao je.


Zakon o sudovima nije uredio ponovno raspisivanje javnog poziva. međutim, u pravnoj teoriji i praksi koriste se određene metode tumačenja pa se može sadašnja situacija protumačiti kao ona kada treba raspisati ponovni javni poziv, kaže Malenica.


Đurđević je samu sebe dovela u pitanje


Na pitanje voditeljice Eliane Čandrlić Glibota hoće li Milanovićeva kandidatkinja prof. Zlata Đurđević biti prihvatljiva vladajućoj većini, ministar Malenica je rekao kako je ona prihvaćanjem kandidature od predsjednika Milanovića pristala sudjelovati u jednoj nezakonitoj proceduri. Samim time se postavlja pitanje, dosta je problematično da je osoba koja pretendira na mjesto predsjednika Vrhovnog suda pristala sudjelovati u nezakonitoj procederi, rekao je Malenica.


Mislim da je prof. Đurđević sama sebe dovela u situaciju da će teško biti prihvaćena kada se javi, zaključio je ministar Malenica. 


Ministar se osvrnuo i na tezu po kojoj bi nova osoba na čelu Vrhovnog suda "reformirala hrvatsko pravosuđe", rekavši kako ovlasti predsjednika VS-a u tom dijelu nisu velike jer najveći utjecaj u normativnom dijelu ima predlagatelj propisa i Hrvatski sabor. 


Neka se što prije istraže Mamićeve optužbe


Komentirajući situaciju nastalu nakon optužbi osuđenog Zdravka Mamića koje se odnose na suce koji su mu presudili, a koje su objavljene u medijima, ministar Malenica pozvao je USKOK i DORH da što prije istraže utemeljenost tih optužbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!