15:56 / 10.06.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Malenica: Teško mi je govoriti o šansama za izručenje Zdravka Mamića

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: Željko Lukunić / PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je u četvrtak da mu je teško odgovoriti na pitanje kolike su šanse da Zdravko Mamić bude izručen Hrvatskoj.

- Sporazum predviđa da se osoba osumnjičena za korupciju treba izručiti. Na Ministarstvu pravde BiH je da odluči o svakom konkretnom zahtjevu, kazao je.


Izrazio je nadu da će se postupak realizirati u što kraćem roku.


Objašnjavajući postupak izručenja, Malenica je rekao da se ostvaruje onda kada DORH od Ministarstva pravosuđa i uprave zatraži da u komunikaciji s ministrom pravde BiH zatraži izručenje.


- Čim DORH od nas to zatraži, mi ćemo pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i zatražiti izručenje od Ministarstva pravde BiH, naglasio je Malenica nakon sjednice Vlade.

 

Govoreći o rokovima, Malenica je objasnio da postoje procedure i faze postupka kada se može tražiti izručenje.


- Ovo je faza postupka kada je podignuta optužnica i kada se može zatražiti izručenje, dodao je.


O tome treba li hrvatsko pravosuđe pustiti Mamića nakon ispitivanja ili ga može privesti zato što je bjegunac Malenica je rekao da je Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći jasan.


- Mamića se može izručiti samo za ono kazneno djelo za koje se traži izručenje. Sporazum je tako koncipiran da se radi o kaznenim djelima korupcije iz koje se jasno vidi da bi Mamić trebao biti izručen na temelju sporazuma, precizirao je Malenica.

 Na pitanje u kojoj je fazi postupak za Zdravka Mamića nakon uhićenja trojice osječkih sudaca ministar je odgovorio da to treba pitati DORH i USKOK.

Na upit kako osobno namjerava braniti hrvatsko pravosuđe po naputku premijera Andreja Plenkovića, Malenica je ocijenio da ''svakodnevno brani hrvatsko pravosuđe, od jačanja Državnog sudbenog vijeća (DSV), ulaganja u pravosudnu infrastrukturu, kroz provjere imovine sudaca i digitalizaciju pravosuđa''.


- Premijer je reagirao danas jer su pojedinci poput Milanovića i oporbenjaka rekli da imamo HDZ-ovo pravosuđe. Politika i HDZ nemaju utjecaj na izbor sudaca niti utječe na rad DORH-a ni na rad policije, ustvrdio je Malenica.


Dodao je da sva tijela koja sudjeluju u progonu su neovisna pa misli da je premijerova reakcija razumljiva.


- Svima je u interesu da vlada radi odgovorno i da njena reputacija bude na visokoj razini, zaključio je Malenica na upit jesu li potrebni dodatni napori Vlade za obranu pravosuđa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!