Malenica: Ukida se imunitet članovima Vlade ako se sumnja u koruptivna djela

06.05.2022.

13:00

Autor: HRT/Hina

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: HRT / HTV

Vlada je u petak na sjednici predložila izmjene Zakona o Vladi RH kojima se predviđa ukidanje imuniteta članovima Vlade ako je riječ o koruptivnom djelu, za koje se progon poduzima po službenoj dužnosi, i prihvatila Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti.

- U skladu s programom Vlade ukidamo imunitet članovima Vlade za koruptivna kaznena djela, koja se progone po službenoj dužnosti. Takvi će se kazneni postupci moći voditi bez prethodnog odobrenja Vlade, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica o izmjenama zakona koje su upućene u saborsku proceduru.

Prema važećim zakonskim odredbama, članovi Vlade imaju imunitet od kaznenog postupka za sva djela za koja je kazna do pet godina zatvora.

Izmjene Vlada predlaže radi jačanja preventivnih antikoruptivnih mehanizama, a ispunjavaju se i preporuke iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a (Skupina država protiv korupcije).

Njima se preciznije uređuju ovlasti i dužnosti glavnog tajnika Vlade te status posebnih savjetnika i članova Savjeta koji osniva Vlada.

Propisuje se tko može biti imenovan za člana Savjeta te da podaci o članovima Savjeta i posebnim savjetnicima moraju biti javno objavljeni.

Posebni savjetnici i članovi Savjeta morat će potpisati Izjavu o interesima i nepristranosti, a na taj se način, ističe Malenica, uređuje kako oni moraju obavljati svoje poslove. "Posebno se uređuje pitanje njihove nepristranosti i izbjegavanje sukoba interesa", naglasio je.

Kodeks ponašanja državnih dužnosnika

Vlada je prihvatila Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti, kojim su utvrđena etička načela i pravila ponašanja na temelju kojih oni trebaju postupati tijekom obnašanja dužnosti, te je uređen sastav i djelokrug rada nadzornog tijela - Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti.

Kodeksom koji predlažemo, kaže Malenica, jačamo preventivno djelovanje u pogledu sprečavanja nedopuštenog ponašanja, zaštite javnog interesa i jačanja odgovornosti dužnosnika u obavljanju povjerene dužnosti.

- Kodeks je dodana vrijednost već postojećem pravnom okviru u području sprečavanja sukoba interesa, prava na pristup informacijama, fiskalnoj odgovornosti i području suzbijanja korupcije jer njime jačamo integritet visokih dužnosnika, rekao je.

Kodeksom se uspostavljaju jasna pravila ponašanja dužnosnika u pogledu deklariranja interesa i imovine, zabrane primanja darova, kontakata s trećim osobama, nagrada i priznanja.

- Vijeće za primjenu Kodeksa imenovat će Vlada, a jednom godišnje ono će Vladi podnositi izvješće, dodao je Malenica.

U Sabor je Vlada uputila i konačni prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama (EU) kojima se taj zakon usklađuje s Direktivom o otvorenim podacima i ponovnoj uporabi informacija javnog sektora.

Taj je zakon, istaknuo je ministar, važan instrument osiguranja transparentnosti tijela javne vlasti, a predloženim su izmjenama napravljeni iskoraci u implementaciji.

Malenica: Etički kodeks nije vezan za konkretne slučajeve ministara pod istragom

Ministar Malenica predstavljajući Kodeks ponašanja za državne dužnosnike, rekao je da etički kodeks za dužnosnike nacionalnih vlasti nije vezan za konkretne slučajeve ministara pod istragom.

Upitan hoće li etički kodeks obuhvaćati ministre pod istragom, Malenica je rekao da postoji određena praksa.

- 'Nije vezano za konkretne slučajeve, a postoje propisi koji uređuju kaznena djela korupcije. Imamo i Zakon o Vladi koji ne prepoznaje imunitet slučajevima korupcije po službenoj dužnosti. Povjerenstvo upoznaje dužnosnike s obvezama iz niza drugih propisa', kazao je.

Govoreći o detaljima kodeksa, Malenica nije definirao koje su predviđene kazne, već ističe da je svrha kodeksa edukativna i preventivna.

Vlada je u petak na sjednici predložila izmjene Zakona o Vladi RH kojima se predviđa ukidanje imuniteta članovima Vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima pod službenoj dužnosti, a usvojila je i Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!