Mrzovoljni sudac nezadovoljan plaćom izazvao buru i ispričao se

14.04.2023.

Zadnja izmjena 18:57

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Odgovor suca Hlače

Odgovor suca Hlače

Foto: Dnevnik / HRT

S otoka Krka dolazi još jedna vijest koja je obilježila dan. Sudac Općinskog suda u Crikvenici, ispostave na Krku, na vrlo je osebujan način odlučio izraziti nezadovoljstvo - svojom plaćom. Odgodio je jedno ročište uz službeno obrazloženje da je "doveden u stanje zlovolje" nakon što je primio obračun plaće za ožujak. Sudac se, nakon što se sve doznalo, ispričao, a njegov je potez izazvao pravu buru u javnosti, posebno u pravosudnim krugovima.

Krčki sudac Anton Hlača odgođena je ročišta za 22. studeni 2023. zakazao za mjesec svibanj ove godine i na taj način je otklonjena šteta za stranke. Hlača se ispričao predsjednici suda i strankama zbog neprimjerenog teksta obrazloženja svojih rješenja, priopćili su iz Vrhovnog suda.

Podsjetimo, Hlača je trebao 19. travnja održati ročište u slučaju dviju stranaka koje se već više od godine dana spore oko zemljišta, ali ga je odgodio za studeni s obrazloženjem da ga je ''zlovolja spopala nakon što je dobio platnu listu''.


Odluka

Odluka

Foto: HTV / HRT

Hlača je naveo da je zbog stanja zlovolje raspravno nesposoban, ali se nada da će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudaca donesenim na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanom u Dubrovniku potkraj ožujka. Zbor Udruge sudaca zatražio je u Dubrovniku da osnovna plaća suca prvostupanjskog suda ne smije biti manja od plaće bilo kojeg sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu, što iznosi oko 3000 eura neto.

Pred kamere sudac Hlača nije htio, a u pisanom odgovoru ističe da plaća suca predstavlja jedan od temeljnih antikorupcijskih alata. Sudac Hlača radi više od 12 godina, a prema javno dostupnoj imovinskoj kartici, bruto stalni prihod mu je do 17 tisuća kuna. 


Odgovor izvršne vlasti - nije izostao. Premijer Andrej Plenković potez nezadovoljnog suca komentira ovako: "Mislim da je to smijurija i da je to neprimjereno, a što se tiče rasta plaća, mi smo u našem mandatu, to je bilo u vremenu ministra Bošnjakovića, povećali plaće u pravosuđu. Minisitar Malenica trenutno razgovara sa svim predstavnicima u pravosuđu i radi se i na novim rješenjima".

Bez obzira na ispriku suca predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić očekuje od predsjednice Općinskog suda u Crikvenici odnosno predsjednika Županijskog suda u Rijeci kao neposredno nadređenog tijela sudske uprave pokretanje postupka sukladno odredbama Zakona o Državnom sudbenom vijeću, dodaje se u priopćenju Vrhovnog suda.

Očitovanje je zatražio i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Ministar će nakon primanja očitovanja, ako će izostati reakcija nadležnih sudova, poduzeti mjere u skladu s ovlastima ministra na temelju Zakona o sudovima, priopćeno je iz Ministarstva.


Na Općinskom sudu u Crikvenici ističu da izvidi traju. Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec naglašava da razumije nezadovoljstvo sudaca osnovicom za obračun plaća, ali naglašava da "to apsolutno ne spada u obrazloženje odluke".

- Ako netko, zbog određenog raloga, nije u stanju voditi raspravu, onda, kao i svaki drugi čovjek, zna se koja je situacija. Onda se ide liječniku i traži se bolovanje, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!