Ima li utjecaja na procese u pravosuđu?

13.04.2023.

19:34

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/HRT/IMS

Polemika o pritiscima

Polemika o pritiscima

Foto: HTV / HRT

Nastavlja se polemika nakon što je predsjednik Vrhovnog suda izrazio nezadovoljstvo time što nadležno ministarstvo tri dana nakon događaja nije izdalo priopćenje o paležu automobila osječke sutkinje. Premijer je pozdravio brzo uhićenje počinitelja te uputio poruku predsjedniku Vrhovnoga suda, kao i oporbi. O svemu se oglasio i predsjednik Republike.


Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić prozvao je ministre Ivana Malenicu i Davora Božinovića da nisu reagirali na palež automobila osječke sutkinje, a Vladu da tako obezvređuje sudbenu vlast. Premijer uzvraća - reagiralo se odmah, Vlada poštuje pravosuđe i njegovu neovisnost, pa nije prava adresa za prozivanje.

- Ne kritiziramo pravomoćne presude, ne radimo pritisak na DORH pozivima na uhićenja, niti vrijeđamo pravosudne dužnosnike na profesionalnoj i osobnoj razini. Upravo suprotno, mi redovito upozoravamo i osuđujemo takvu vrstu ponašanja koja nerijetko dolazi od predsjednika Republike i oporbenih stranaka, poručio je premijer Andrej Plenković.

Predsjednik RH Zoran Milanović tvrdi - pritisak ne vrši, ali kritizira. 

- Jedno je ono što ja radim i što sam objasnio glupima i korumpiranima zašto to radim, radim zato što to jedino mogu, to je moja dužnost, zato imam i imunitet ako hoćete, da mogu svakome u brk reći, ili u neoprani brk, ono što ga ide ili što ja mislim da ga ide, rekao je.

Na sličnom je tragu i prozvana oporba.

Nikola Grmoja (Klub zastupnika Mosta) poručuje da ne zna kakav utjecaj, osim javnog, oporba ima i kako mogu utjecati na bilo koji proces u pravosuđu. Na pitanje o medijskom utjecaju, odgovara: „Imamo medijski utjecaj, ali tamo gdje smo prozivali ponašanje određenih institucija sigurno smo imali razloga za to”.

- Kako vršimo pritisak ako na kraju ispada da se neki slučajevi otkrivaju tek nakon pisanja u medijima. Zadaća oporbe je da ukazuje na devijacije sustava i na greške koje se događaju, kaže Siniša Hajdaš Dončić (Klub zastupnika SDP-a).

Kaže - posao je to i medija koje je premijer prozvao jučer i rekao da oni pak pritišću Vladu.

- Uvijek se negativno odnose prema svemu što Vlada radi, uvijek traže negativne stvari u brojnim potezima Vlade, tvrdi Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Njima je možda podlegao i sudac Dobronić, smatra ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Trajala je nekakva priča dan, dva prije nego je on izašao s tim, možda je on bio potaknut time, ne znam, kazao je.

 I dodaje da su u njegovo ime najbolje djelovali policijski službenici koji su slučaj razriješili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!