Već raste zabrinutost - što će biti s energentima najesen?

19.07.2022.

Zadnja izmjena 19:55

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT

Što će biti s energentima najesen?

Što će biti s energentima najesen?

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

U jeku turističke sezone vozače su danas dočekale nove cijene goriva - benzin je pojeftinio, dizel poskupio. Novost je da su jednake na benzinskim postajama na autocestama i izvan njih. Cijene goriva samo su jedan od troškova koji muči građane. Iako je sredina srpnja, već raste zabrinutost zbog opskrbe i cijene energenata najesen.

Cijena plavog dizela od gotovo devet i pol kuna već je predugo previsoka, kažu ribari. Gubitke više i ne bilježe. 


- 80 posto u ovom slučaju profesionalnih ribara bi najradije izašlo iz posla i prodalo brod da ima kome, kaže Filip Bolanča, ribar iz Tribunja.


Žetvu će nekako obaviti, kažu poljoprivrednici, ali strahuju što će biti nakon nje.


- Bila je cijena pred par godina, povišena, i barel je bio visok, ali nije bila takva cijena dizela i svega toga. Komu idu novci, to mi ne znamo, kaže Stjepan Miser, poljoprivrednik iz Donje Dubrave.


Zbog cijene plavog dizela na gubitku su i mali distributeri goriva.


- Mi još uvijek gubimo između 25 i 50 lipa po svakoj prodanoj litri, i vjerujemo da će Vlada razmotriti tu našu situaciju i da će nam izaći u susret s nekom kompenzacijom za gubitke koje mi podnosimo radi naših poljoprivrednika, kaže Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih distributera goriva.


Cijene goriva samo su dio troškova koji muče građane.


Inflacija bi se iduće godine trebala smanjiti, kaže guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, ali je nužna brza i snažna reakcija Europske središnje banke odnosno podizanje referentnih kamatnih stopa. 


- Možemo se vratiti u situaciju nižeg porasta cijena u idućoj godini, ali ništa nije sigurno i rizici su i dalje visoki, kaže Vujčić. 


A ovisit će mnogo toga i o energetskoj situaciji u Europi te isporukama ruskog plina. Hrvatska je, zbog LNG-ja, u boljoj situaciji od mnogih članica.


- Imamo tu sigurnost koja je u Europi dosta upitna, tako da je nama glavno pitanje same cijene i same održivosti gospodarstva i utjecaja na najugroženije i sve mjere će ići u tom smjeru, kaže Stjepan Čuraj, državni tajnik u Ministarstvu financija.


Mjere štednje energije morat će donijeti sve zemlje Europske unije.


- Izaći će Europska komisija u srijedu s takozvanim zimskim paketom koji će dati jedan okvir i koji će biti orijentir za politiku država članica, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak.


Za Vladu, baš kao i za ribare, ljetni su mjeseci predah prije hladnije i neizvjesne jeseni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!