Zagrebačka Skupština dala zeleno svjetlo za "mali Manhattan"

23.05.2023.

19:48

Autor: Ante Raić/Dnevnik/HRT

Kompleks bi trebao niknuti blizu remetinečkog rotora

Kompleks bi trebao niknuti blizu remetinečkog rotora

Foto: Dnevnik / HRT

U neposrednoj blizini remetinečkog rotora, na samom ulazu u Zagreb, uskoro bi se trebao početi graditi veliki stambeno-poslovni kompleks, tzv. "mali Manhattan". Ondje će biti najviši zagrebački neboder, s čak 38 katova. Zeleno svjetlo projektu dala je i Gradska skupština...

Urbanistički plan za uređenje zemljišta zapadno od Jadranskog mosta izglasan je prije 14 godina, u doba kada je sadašnji gradonačelnik Tomislav Tomašević bio predsjednik Zelene akcije.


- Ja bih glasao protiv. Ali s obzirom na to da su izdane lokacijske dozvole od strane grada, a nakon toga je Gradska skupština prodala zemljište privatnom investitoru, nažalost, nema nikakvih zapreka da investitor realizira taj projekt, rekao je Tomašević.


Iako su i oporbeni zastupnici svojim glasovima podržali projekt, neki smatraju da je gradonačelnik, ako se već ne slaže s projektom, mogao ne prihvatiti postojeće ugovore.


- Mogao se odlučiti u tom smjeru i onda vršiti pritisak na investitora da dođe do promjena u planiranju tog područja. No on je odlučio prihvatiti, uz manje modifikacije, sve postojeće ugovore Milana Bandića, rekao je zastupnik Renato Petek.


Na spomenutoj parceli izgradit će se četiri velike zgrade s oko 350 stanova, hotel s 240 soba, dok će se u najvišem neboderu u Hrvatskoj, koji će imati čak 38 katova, nalaziti uredski prostori.


- I dalje smatram da je to preizgrađen projekt. Moram štititi interes Grada da ne plaćamo 100 milijuna kuna ili više privatnom investitoru za nešto što je izglasala prethodna vlast, rekao je Tomašević.

Nedostaju mostovi


Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković kaže da postotak izgrađenosti jest velik, no ne i najveći u Gradu Zagrebu te da se mogu očekivati gužve.


- Ono što je generalni problem Grada Zagreba sigurno je količina spoja preko Save, koja je na ovoj mikrolokaciji dobro riješena, ali kako je to najbolje rješenje u Zagrebu, onda cijeli Grad prelazi preko tog mosta. Nama nedostaju drugi mostovi koje nismo riješili, kaže Matković.


Zapadni dio Novog Zagreba i sada ima previše zgrada, nedostaje škola i vrtića. Urbanistički planovi i na tom dijelu predviđaju - gradnju nebodera.


- Raspravljat će o izmjenama i dopunama druga dva UPU-a, Savski park istok i zapad, da se predvidi više društvene infrastrukture u odnosu na sve ono što je nasuprot tih parcela, kaže Tomislav Vukoja, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb zapad.


A od društvenih sadržaja zasad je izvjestan jedino vrtić, koji će investitor izgraditi na drugom katu jedne od novih zgrada te zatim - prodati Gradu Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!