Mali Ukrajinci na izletu u Kninu, na tvrđavi se vijori ukrajinska zastava

20.03.2022.

13:46

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/A.P.C/HRT

Mali Ukrajinci na izletu u Kninu

Mali Ukrajinci na izletu u Kninu

Foto: Dnevnik / HRT

Ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj pomoć se pruža na razne načine. Tako je tridesetoro djece iz Ukrajine, koja su smještena u Splitsko-dalmatinskoj županiji, otišlo na izlet u Knin. Među ostalim obišli su tvrđavu na čijim bedemima u znak potpore visi ukrajinska zastava.

- Domaćini su pripremili bogat program, sve kako bi se malim Ukrajincima misli skrenule s ratnih strahota u njihovoj domovini. Tridesetoro djece od 2 do 16 godina ugostio je Knin. Svima je želja bila da se tu osjećaju dobro i sigurno, kazala je javljajući se iz Knina novinarka Ivona Ramadža u podnevnom Dnevniku HTV-a.

Dodala je kako su najmlađi obišli kamenu krunu grada, a ići će i na jahanje, a poruka ovog izleta u Knin jest da svako dijete mora živjeti u miru.

- Naime, složiti stvari, odnosno život u jednu torbu i doći u tuđu zemlju za djecu je itekako stresno. U gradu simbolu Hrvatske na bedemima kninske tvrđave visi  ukrajinska zastava u znak potpore. U Kninu se sklonilo pet obitelji iz Ukrajine. Sve su u privatnom smještaju, kazala je Ramadža.

- Tamo je teško uopće izaći na cestu, svi se skrivaju. Sada svi molimo Boga da bude što više humanitarnih koridora da djeca budu spašena od toga, rekla je Tatiana Palivuk iz Udruge za ukrajinsku kulturu u Dalmaciji "Cvit".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!