Mamac za medicinske sestre veće plaće

08.11.2018.

17:10

Autor: Ruža Ištuk/V.K./HRT

default error photo
Kronični nedostatak medicinskih sestara u Hrvatskoj postaje sve veći problem. Prema procjenama sve je teže taj nedostatak pokrivati. Nedostaje ih od 8-12 tisuća.
Kronični nedostatak medicinskih sestara u Hrvatskoj postaje sve veći problem. Prema procjenama sve je teže taj nedostatak pokrivati. Nedostaje ih od 8-12 tisuća, a zbog bolovanja i čuvanja trudnoća, na jedinici intenzivnog liječenja, Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb, privremeno su smanjili broj kreveta, zato što o zahtjevnim pacijentima nema tko brinuti. Na tom odjelu sestre moraju biti posebno educirane i ne može ih bilo tko zamijeniti.

Bol je lakše podnijeti uz pomoć medicinskih sestara i tehničara. Pacijentima su na raspolaganju i noću i danju. "Mogu samo potvrditi da su sestre sve, što tražimo to dobijemo,ne vidi se ni manjak ni višak ni ništa", smatra jedan od pacijenata.

A manjka ih desetak - zbog prekida radnih odnosa, bolovanja i  rodiljnih dopusta, pa su morali smanjiti broj bolesničkih postelja. "To je značajno olakšalo ovaj težak period do dolaska novih sestara, dakle smanjen je broj sa 11 postelja na 7, ali to nije ugrozilo sigurnost bolesnika i sve ono što smo trebali u ovom periodu učiniti", naglasila je Irena Vugrek, glavna sestra Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

"Ove sestre su posebnog profila gdje moraju imati edukaciju duži niz godina da bi mogle s ovom tehnologijom vladati“, istaknuo je doc. dr. sc. Slobodan Mihaljević, predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

Prošli mjesec KBC Zagreb zbog izostanka s posla radio je bez 304 medicinske sestre. „Rade puno više nego što bi trebale sa puno manje odmora“, naglasila je Marija Orlić Šumić, glavna sestra KBC-a Zagreb.

Ravnatelj kaže da rade na rješenju tog problema. "Dvadeset sestara primamo, razgovori su u tijeku, proces primanja je u tijeku, a još smo dobili dopuštenje MZ za primanje još 25 medicinskih sestara i taj natječaj ćemo raspisati kroz idućih nekoliko dana", rekao je prof.dr.sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Mamac, ali i razlog za ostanak, veće su plaće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!