Mamić: Najbolja jučerašnja vijest bila je ta da je Bačić izabran za ministra graditeljstva

12.01.2023.

08:40

Autor: U mreži prvog/I.B./HR/HRT

Mamić: Najbolja jučerašnja vijest je bila da je Bačić izabran za ministra graditeljstva

Mamić: Najbolja jučerašnja vijest je bila da je Bačić izabran za ministra graditeljstva

Foto: Boris Scitar / Vecernji list / PIXSELL / HRT

Može li samo kadrovska promjena na čelu Ministarstva graditeljstva, a bez organizacijskih, ubrzati obnovu? Zašto je Nataša Tramišak izgubila povjerenje predsjednika Vlade? Politički analitičar Krešimir Macan i komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić U mreži Prvog analizirali su novu rekonstrukciju Vlade u trećoj godini mandata premijera Andreja Plenkovića. 

Komentirajući preokret u kojem je Branko Bačić jučer izabran za ministra graditeljstva, iako su javnost i mediji cijeli dan dobivali informacije da će to mjesto dobiti Mirjana Čagalj, Macan je rekao da "je izbor napravljen vjerojatno u zadnji tren s obzirom na to da je Čagalj još na koalicijskom sastanku bila najbolji kandidat".

- No očito se događa i neka promjena u samoj strukturi obnove. I vidimo prema poziciji na koju je postavljen Branko Bačić - da je potpredsjednik Vlade i ministar s iskustvom i očito će se ići na ono rješenje koje je dijelom predlagao dosadašnji ministar Paladina - da se objedine sva tri ureda i da je to isključivo pod kapom ministra. I zato je vjerojatno trebala jača politička ruka. Netko tko će moći doći kod premijera, mislim svaki ministar to može, ali imate uvijek onih koji su imali izravnu vezu s premijerom. Mislim da je gospodin Bačić, kao predsjednik Kluba zastupnika - jedan od najbližih. Mislim da je to presudilo u odnosu na gospođu Čagalj koja je izvrsna operativka. I posljednji put je bila u užem izboru, rekao je. 


Mamić je rekla da je time što je premijer imenovao Bačića odmah i na mjesto potpredsjednika Vlade, želio dati važnost obnovi. 

- U ovoj godini isporuke nije isporučeno ono što je građanima možda i najvažnije, posebno ljudima koji već ulaze u treću godinu živeći u kontejnerima na Banovini gdje su potresi gotovo dnevna pojava. Naravno da je organizacijsko pitanje izuzetno važno, posebno kad se radi o tako kompleksnim projektima kao što je obnova jedne cijele pokrajine. Pritom ne smijemo zaboraviti da je i u Zagrebu obnova u jako lošem stanju. Zato mislim da je najbolja vijest jučerašnjeg dana bila da je to Branko Bačić, a ne gospođa Čagalj, ne ulazeći u njezine operativne sposobnosti. Ona je već jako dugo u Komori i sigurno je izgubila kontakt sa svima s kojima treba imati kontakt. No ono što je najvažnije - ona nema političku moć. A tako složen proces, toliko puno dionika, ne može se raditi bez goleme političke moći koju gospodin Bačić očito ima, naglasila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!