13:29 / 11.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Manje nasilja nad ženama - ali samo na papiru

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Brojne žrtve napade i ne prijavljuju. Postoji strah od počinitelja, stigmatizacije okoline, a tu je i nepovjerenje u sustav zbog dugotrajnih postupaka.
Nakon što je Darko Kovačević Daruvarac osuđen na pet godina zatvora zbog prijetnji i nanošenja teških tjelesnih ozljeda 18-godišnjoj Loreni Gurlici, postavlja se pitanje dokle smo došli kada je riječ o borbi protiv nasilja nad ženama.

Kazna za Kovačevića s jedne je strane sramotno mala, a s druge je iznenađujuće visoka. Sudska praksa do sada je bila drugačija, ističe Anamaria Drožđan Kranjčec, voditeljica pravnog tima "Ženske sobe".

- Rekla bih da je ovaj napad trebao biti kvalificiran kao pokušaj ubojstva.

Anita Matijević iz Ravnateljstva policije ističe da je znatno smanjen broj prekršaja vezano uz nasilje u obitelji. Primjerice, 2013. imali smo 18 i pol tisuća prekršaja, a prošle godine oko 11 tisuća.

- No paralelno imamo povećanje broja kaznenih djela, što znači da se u sklopu edukacije sve više prepoznaje težina nasilnog čina kojemu je žrtva bila izložena.

Brojne žrtve napade i ne prijavljuju. Postoji strah od počinitelja, stigmatizacije okoline, a postoji i nepovjerenje u sustav zbog dugotrajnih postupaka.

- Kazne su vrlo niske. Primjeric,e za silovanje propisana je kazna od jedne do deset godina zatvora. Naši podaci govore da na jedno prijavljeno nasilje u obitelji dolazi deset neprijavljenih. A za seksualni napad na jedno prijavljeno dolazi od deset do 15 neprijavljenih, kaže Drožđan Kranjčec.

Kao najčešći motivi za napad na blisku osobu navode se narušeni odnosi, ljubomora, najava prekida veze ili zajednice.

- Naše je društvo još na neki način tolerantno na nasilje, od osnovne škole pa nadalje. Mislim da se ipak stvari mogu promijeniti, treba detektirati slabe točke sustava. Moja je poruka ženama da nisu same, da sustav napreduje te da postoje mehanizmi koji im mogu pomoći", zaključuje voditeljica pravnoga tima "Ženske sobe".
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!