Manji oporbeni klubovi podržavaju promjene Ustava oko referenduma

12:55 / 10.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Peović, Bajs, Zekanović i Daus

Peović, Bajs, Zekanović i Daus

Foto: Sanjin Strukić/Patrik Macek / PIXSELL

U zadnjoj rundi preliminarnih razgovora o promjeni Ustava u vezi referenduma HDZ je u petak pozvao manje zastupničke klubove, koji su se izjasnili da načelno podržavaju poboljšavanje referendumske regulative, dok neki i dalje inzistiraju na vraćanju prava na pobačaj u Ustav.

Milan Vrkljan (Za pravednu Hrvatsku) istaknuo je nakon sastanka da podržavaju svaku inicijativu koja će dovesti do toga da se Hrvatska pravno i zakonski uredi.

Prijedlog koji smo dobili na stol je načelan, ali mislim da ide u dobrom smjeru. To područje treba urediti, a mislim da vladajući ovim prijedlogom pokušavaju kompenzirati štetu koja je nastala nakon zabrane prošlog referenduma, rekao je.

Emil Daus (IDS) kaže da njegova stranka podržava proces izmjena Ustava i smatra da će se oko referenduma uspjeti postići konsenzus ako prijedlog bude takav kakav im usmeno predstavljen.

Pravo žena na izbor za IDS je civilizacijsko pitanje, a ne samo svjetonazorsko, pa bi bilo dobro da i to bude implementirano u Ustav, poručio je Daus.

Damir Bajs rekao je da Klub Fokusa i nezavisnih zastupnika načelno podržava svaki pokušaj da se referendum olakša.

- Ako bi se kroz Ustav i Ustavni zakon o Ustavnom sudu olakšali referendumi, našu potporu nećemo ničime uvjetovati, iako podržavamo i neke druge civilizacijske tekovine koje trebaju biti naznačene u Ustavu. Idući utorak, kada dobijemo nacrt prijedloga, dat ćemo primjedbe i načelni odgovor, najavio je.

Progresivna oporba ujedinjena oko prava žene na izbor

Katarina Peović kazala je u ime Radničke fronte i fAKTIV-a da se cijela progresivna oporba ujedinila se oko ideje da žena slobodno odlučuje o rađanju, a država da osigura uvjete za to pravo.

- HDZ svojim prijedlogom promjene Ustava želi poboljšati prava u ovoj zemlji, pa ako je tako trebali bi uključiti i činjenicu da je dvotrećinska većina njihovih birača na strani prava žene za slobodni izbor i nadamo se da će razgovori ići u tom smjeru, ustvrdila je.

Peović se nije izjasnila hoće li podržati izmjene budu li se one odnosile isključivo na referendum, jer o tome treba raspraviti u stranci, fAKTIV-u i Klubu, te je ponovila da će inzistirati na vraćanju pobačaja u Ustav.

Nezavisni Hrvoje Zekanović poručio je da ne misli podržati bilo koju ustavnu promjenu koju će predlagati "takozvana progresivna ljevica".

- U načelu je za promjene koje će eventualno poboljšati zakon o referendumu, iako je riječ o "jako skliskom području". Mislim da bi to trebalo riješiti kvalitetnim Zakonom o referendumu, a onda ići u smjeru ustavnih promjena, kaže Zekanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!