Sastanak HDZ-a i oporbe o promjenama Ustava oko referenduma

09.06.2022.

13:02

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

Branko Bačić i Arsen Bauk

Branko Bačić i Arsen Bauk

Foto: Patrik Macek/PIXSELL / Fotomontaža HRT

U Saboru su završili sastanci predstavnika oporbenih stranaka i HDZ-a s temom promjena Ustava u dijelu koji se tiče referenduma. 


Za promjenu Ustava treba 101 glas, dakle, mnogo pregovora, kompromisa i vremena, odnosno dogovor vlasti i oporbe - da bi se za to dobile ruke zastupnika.

Vladajući su se sastali s predsjednicima klubova zastupnika triju najvećih lijevih Klubova zastupnika, koji sada o ponudama vladajućih razgovaraju međusobno.

Dok Most ideje HDZ-a ne želi ni čuti, njihove kolege s desne strane sabornice - Domovinski pokret i Suverenisti, pozivu su se u HDZ-ove prostorije na sastanak odazvali.

- Moram reći da sam zadovoljan i optimističan sam da ćemo pristupiti izmjenama Ustava, a hoće li one doista biti usvojene, ne bih govorio na temelju svog dojma i pred nama je još posla. Na sastancima uglavnom su svi klubovi tvrdili da je to doista velik iskorak kada se u pitanju referendumske inicijative, ali hoćemo li u tome biti žrtve vlastitih ideoloških i svjetonazorskih stavova, to ne mogu reći, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić nakon sastanaka s predstavnicima lijeve i desne oporbe.

Dodao je kako u HDZ-u misle da te stvari trebaju staviti po strani i dogovoriti se o onome što misle da je dobro za nadograđivanje postupka posebnog odlučivanja građana na referendumu.

- Razgovarali smo s većim dijelom oporbe, a sutra ćemo nastaviti s ostalim klubovima. Promjene koje predlažemo isključivo se odnose na definiranje referendumskog okvira u Ustavu i Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu kako bi bismo Zakon o referendumu koji je u proceduri u drugom čitanju usvojili i kako bismo doista mogli reći da smo u Hrvatskoj uspostavili iznimno dobar pravni i zakonodavni okvir za provedbu referendumskih inicijativa, istaknuo je.

- Naši su prijedlozi ili prihvaćeni ili primljeni na znanje i nakon sutrašnjeg sastanka sa svim predstavnicima klubova i stranaka dostavit ćemo ta naša načelna stajališta. Dogovor je da ta načelna stajališta idući tjedan pretočimo u izmjene Ustava i izmjene Ustavnog zakona, da ih potom supotpišemo i onda uputimo Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, najavio je Bačić.

Kazao je da su istaknute želje i u vezi s još nekim drugim intervencijama u Ustav RH, no, ističe, mi nismo skloni širenju tih promjena jer smo iz održanih sastanaka vidjeli da bi to išlo dosta široko i da ne bismo mogli uspostaviti dvotrećinsku većinu, a riječ je o izmjenama svjetonazorskih i ideoloških naravi i ne bi mogle biti predmet konsenzusa za koji se zalažemo.

- Rekli smo kolega da je naš glavni uvjet da se u Ustav uvrsti članak koji će jasno definirati koje su obveze i prava zastupnika iz redova nacionalnih manjina. Stava smo da zatupnici iz redova nacionalnih manjina ne mogu glasovati o povjerenju Vladi, odnosno o povjerenju pojedinim ministrima, kaže Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista.

Klub Mosta u Hrvatskom saboru odbio je poziv HDZ-a da se razgovara o promjenama Ustava vezanima za referendum.

- Zar nije oksimoron ići sjesti razgovarati s lopovima o poštenom pristupu. Ići razgovarati s HDZ-om oko navodno pravednijeg referenduma, kada su ti isti ukrali referendum prije mjesec dana. Iskreno se čudim SDP-u i ostalima, rekao je iz Kluba zastupnika Mosta, Božo Petrov

- Ovo je nemoralna ponuda koju mi s gnušanjem odbacujemo, a oni koji pristaju na tu nemoralnu ponudu i odu na te razgovore, mislim da se politički potpuno diskvalificiraju, poručio je nezavisni zastupnik Nino Raspudić.

Nezavisna zastupnica Marija Selak istaknula je da, sudeći prema ranijim raspravama u Saboru, HDZ želi dati svu moć referendumskog izjašnjavanja u ruke Ustavnog suda. No, napomenula je da je taj isti sud zaključio da su građani potkapacitirani da bi se mogli izjašnjavati na referendumu, a da HDZ tako želi uništiti ključni demokratski alat u društvu - referendumsko izjašnjavanje.

I dolazimo do ključnog prijedloga koji nije samo sporan, nego je neprihvatljiv, a praktično i neizvediv, da Ustavni sud unaprijed odlučuje o nekoj inicijativi, odnosno o referendumskom pitanju, istaknula je Selak Raspudić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!