17:29 / 22.10.2019.

Autor: T.V./HRT

Marić: Koalicija složna - okvir proračuna i javnih financija je dobar

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Banskim dvorima održava se sastanak vladajuće većine na kojem će ministar financija Zdravko Marić predstaviti detalje porezne reforme te rebalans proračuna za ovu godinu i proračun za iduću godinu.
U Banskim dvorima održan je sastanak vladajuće većine. Ministar financija Zdravko Marić rekao je da postoji suglasje među partnerima vezano za okvir proračuna koji će se idući tjedan naći na Vladi.

Vjeruje da će ga poduprti i HNS koji je najavljivao izlazak iz Vlade ako se učiteljima ne poveća koeficijent složenosti poslova. Ponuđena povišica od 6,12 posto za državne i javne službe, rekao je, maksimum je koji se može očekivati.

O podizanju minimalne plaće, koju je najavio premijer Andrej Plenković ranije u utorak, nije imao konkretnih detalja.

- Sa sjednice Vlade ćete čuti sve detalje i brojke. Ukupni okvir državnih financija je održiv, nećemo ugrožavati stabilnost javnih financija. Od prvog dana smanjujemo poreze, povećavamo plaće, činimo sve što je potrebno i ocijenjeno kao prioritet Vlade. Mirovine nikada nisu bile predmet bilo kakvih ušteda ili rezanja, rekao je Marić.

Dodao je kako će se o proračunu i porezima dijalog nastaviti u idućim danima "na operativnijim i užim krugovima", slijedeći tjedan sve bi trebalo ići na Vladu te ući u saborsku proceduru u prvoj polovici studenog.

- Treba uklopiti sve momente koji su se u međuvremenu dogodili, ali isto tako i planirati sredstva za europske fondove, rekao je Marić. Dodao je da se troši onoliko koliko se može uprihoditi, a višak će se usmjeriti u gospodarstvo.

Na kritike Milana Bandića kako će opet jedinice lokalne samouprave izgubiti dosta novca u 4. krugu porezne reforme, ministar je odgovorio kako će o svemu raspraviti kasnije s većim fokusom na porezni dio. Istaknuo je kako ne odustaju od mjera za mlade te da će ih predložiti kao što je i predviđeno.


Bačić:  Pred nama je rebalans proračuna

Teme sastanka potvrdio je predsjednik HDZ-ovog saborskog kluba Branko Bačić ulazeći u Vladu.

- Pred nama je rebalans proračuna, proračun, zakon o državnim blagdanima, koji smo već najavili, porezna reforma, koju ćemo danas još obraditi, rekao je Bačić. Novinari su ga upitali i što je s primjedbama Milana Bandića, koji smatra da će država gradovima uzeti velik novac.

- Vidjet ćemo u kojem će pravcu on to predložiti, ali raspraviti ćemo to", kazao je Bačić dodavši kako još nije kasno za primjedbe jer zakon nije izglasan.

Saborski zastupnik i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić je u vezi sa štrajkom školskih sindikata poručio kako se o tome treba raspravljati za stolom.

- Trebamo sve probleme rješavati za stolom i razgovarati, i u sklopu s mogućnostima državnog proračuna dijeliti novce koje su nam na raspolaganju, kazao je Brkić, dodavši kako o tome već raspravljaju resorni ministri.

Na pitanje o medijskim navodima kako su on i premijer Plenković "zakopali ratne sjekire",  rekao je: "Ja sam inače Hrvat porijeklom iz Hercegovine, kod nas nije bilo Indijanaca i nismo se igrali sjekirama".

Pupovac o Penavinom bacanju statuta: Čin izrazite agresivnosti

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nije htio komentirati navode čelnika Hrvatskoga generalskog zbora Pavla Miljavca, koji je poručio kako "još treba proći generacija da bi se u Vukovaru uvele dvojezične ploče".

- Mislite da se to treba komentirati? Da prođe još jedna generacija da bi se počeo primjenjivati Ustav i zakon ove zemlje?, odgovorio je Pupovac.

Komentirao je i čin vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je na sjednici Gradske Skupštine bacio na pod Statut Grada Vukovara napisan na ćirilici, koji mu je uručio vijećnik SDSS-a.

- Čin izrazite agresivnosti, koja u društvo unosi agresivnost, smatra Pupovac.

Manjinski predstavnik talijanske manjine Furio Radin kazao je kako ne zna dnevni red sastanka.

Kazimir Varda iz Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika također je rekao da ne zna teme sastanka.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!