20:56 / 09.11.2018.

Autor: M.M./HRT

Marić: Mi odgovorno radimo prema proračunu

-

-

Foto: - / -

Oko 136 milijardi kuna prihoda i oko 140 milijardi kuna rashoda planira Vlada iduće godine u državnom proračunu. Gost Teme dana bio je ministar financija Zdravko Marić.
Oko 136 milijardi kuna prihoda i oko 140 milijardi kuna rashoda planira Vlada iduće godine u državnom proračunu. Raste budžet svim ministarstvima, osim turizma. Previđa se rast BDP-a od 2,9 posto. Poreznim izmjenama omogućeno je poslodavcima da neoporezivo radnicima isplate nagrade poput božićnice i do 7500 kuna, a dobra vijest je i da se smanjuje PDV na 5 posto i za lijekove bez recepta. Kritičari prijedlogu državnog proračuna zamjeraju da ne nudi prostor za ozbiljne reforme. Gost Teme dana bio je ministar financija Zdravko Marić.

Stvorili smo prostor da s tom mjerom idemo već ove godine i, baš kako smo najavili, da poslodavci nagrade rad svojih zaposlenika do kraja godine i na pravi im način zažele i božićne i novogodišnje bagdane, rekao je Marić.

Dodao je da je dobio nekoliko upita kolega i prijatelja koje zna iz poslovnog sektora i koji su tražili dodatno pojašnjenje te, kako je rekao, svi su na neki način pozdravili ovu mjeru.

Osvrnuo se i na smanjenje PDV-a te istaknuo kako ovaj put zaista očekuje da će doći do smanjenja cijena: "Ovo nije mala korekcija. Ovo je korekcija prepolovljavanja poreza s 25 na 13 posto. Upravo taj segment - svježe meso, riba, voće i povrće, jaja, pelene…, govorimo o maloprodaji hrane koje je kad gledate tržišno izuzetno konkurentno. To je jedini način kako možete doprijeti do građana koji imaju niske dohotke. Jer njima u njihovoj strukturi potrošnje upravo su ovi proizvodi zastupljeni najviše u mjesečnoj odnosno godišnjoj košarici."

Govoreći o proračunu ministar financija rekao je da nema nerealnih očekivanja. "Mi radimo odgovorno prema proračunu. Treću godinu zaredom ne probijamo rashodnu stranu proračuna koju si originalno zadamo, a svaki višak prihoda koristimo za poboljšanje rezultata. Realne projekcije za iduću godinu - 2,9 posto gospodarski rast je identičan stopama rasta koje predviđaju HNB, naši vodeći ekonomisti, Europska komisija, MMF… S druge strane ipak jedan oprezniji pristup u planiranju. U ovom trenutku ne možemo predvidjeti u potpunosti hoćemo li ovu godinu uspjeti završiti s blagim viškom proračuna, ali isto tako iduće godine jasno, transparentno i odgovorno planiramo proračun da zaštitimo sami sebe, ako slučajno bude više eksternih šokova nego internih, da zaštitimo i proračun i gospodarstvo", zaključio je Marić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!