Marić najavio akt kojim će se razjasniti pitanje vlasništva i funkcioniranja ĐĐ TEP-a

15.03.2022.

15:11

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Zdravko Marić

Zdravko Marić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministarstvo financija uskoro će izdati jedan akt u kojem će razjasniti pitanje vlasništva i normalnog funkcioniranja tvrtke Đuro Đaković TEP, koja se našla u problemima jer je u vlasništvu ruskog državljanina, ali posluje isključivo na tržištu Europske unije, izjavio je u Bruxellesu ministar financija Zdravko Marić.

Marić je na sastanku ministara financija država članica inicirao to pitanje, ističući da je naišao na razumijevanje kod ostalih država članica, jer je u EU mnogo takvih tvrtki.

- Najvjerojatnije će Ministarstvo financija uskoro izdati jedno rješenje u kojem će jasno definirati kako se razdvaja pitanje vlasništva i s tim u vezi zabrana isplate dobiti, raspolaganja imovinom i sve ono što je smisao sankcija, od normalnog funkcioniranja tvrtke kako bi ona mogla normalo izvršavati svoje obveze prema radnicima, dobavljačima i klijentima. Također je jako važno tim tvrtkama osigurati provedbu postojećih ugovora i sklapanja budućih ugovora - rekao je Marić novinarima nakon sastanka Vijeća ministara financija EU-a.

Poslovanje tvrtke Đuro Đaković TEP je ugroženo zbog ruskog vlasnika koji je pod sankcijama, koje je Zapad uveo Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu. Tvrtka posluje isključivo na tržištu EU-a, sa sredstvima i materijalima EU-a, a zbog ruskog vlasnika zamrznuta su joj sredstva i imovina i ne može normalno raditi.

Ministar Marić kaže da je to hrvatska tvrtka u smislu da posluje po hrvatskim zakonima, zapošljava ljude, plaća poreze, samo je u stranom vlasništvu.

- Moramo učiniti sve što je našoj moći da se provedba sankcija ne reflektira negativno na funkcioniranje postojećih tvrtki - rekao je Marić, dodajući da taj akt koji će izdati Ministarstvo financija ne predstavlja potpuno jamstvo da će sve normalno funkcionirati, jer će ovisiti kako će ga primiti dobavljači i klijenti tvrtke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!