14:42 / 04.12.2018.

Autor: HRT

Marić najavio osporavanje odluke Povjerenstva za sukob interesa

-

-

Foto: - / -

Prema informacijama kojima trenutačno raspolaže, smatra da će poduzeti pravne radnje kako bi je osporio.
Ministar financija Zdravko Marić komentirao je odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prema kojoj su on i bivša ministrica Martina Dalić prekršili načelo obnašanja javne dužnosti.

Rekao je da pisanu odluku još nije dobio, a kada je dobije, procijenit će koji će biti sljedeći koraci. Prema informacijama kojima trenutačno raspolaže, smatra da će poduzeti pravne radnje kako bi je osporio. 'Povjerenstvo je već jednom donijelo odluku da nisam bio u sukobu interesa', rekao je.

'Ne znam iz kojih se razloga moj predmet ujedinio s drugim predmetima', kazao je i najavio da će uložiti prigovor. Istaknuo je da je svatko mogao čuti što je rekao - da nije sudjelovao u kreiranju novih rješenja za Agrokor, slušao sam interpretacije nekih iskaza drugim tijelima, ja nisam bio operativan kontakt. 'To je lako provjeriti', kazao je.

'Moj angažman na sastancima na kojima sam bio bio je u preliminarnoj fazi kada se utvrđivalo stanje stvari, a nakon toga na njima nisam sudjelovao. Dok god sam ministar, nastojim raditi stručno i odogovorno', naglasio je.

Dodao je da poštuje sve institucije Republike Hrvatske, ali da ima svoja prava, ne samo kao ministar, nego i kao građanin.


Čuraj (HNS): Ministar Marić svoju vjerodostojnost mora objasniti biračima i građanima

HNS-ov saborski zastupnik Stjepan Čuraj u utorak je, u povodu odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je ministar financija Zdravko Marić povrijedio načela obnašanja javne dužnosti, poručio kako Marić svoju vjerodostojnost prije svega mora objasniti svojim biračima i građanima, ali ne misli da treba podnijeti ostavku.

"Želimo da se naše povjerenje u rad ministara bazira na kvaliteti zakona, provedbi i konsolidaciji, a ako govorimo o ministru financija, onda se to odnosi na konsolidaciju javnih financija i, naravno, ne daj Bože, nekim protuzakonitim radnjama. Tu smo vrlo jasni, a što se tiče ministra Marića, pričekat ćemo da čujemo što će nam naši partneri reći, kakva su njihova stajališta. Legalisti smo i tu je pitanje ministrove vjerodostojnosti koju on mora, prije svega, objasniti svojim biračima i građanima, izjavio je Čuraj novinarima.

"Mi smo legalisti, iako je ovo sad novi moment što se tiče definicije povreda načela u obnašanju javne dužnosti i propuštanja zaštite vlastite vjerodostojnosti. Pričekao bih obrazloženje i očitovanje premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a", rekao je Čuraj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!