09:57 / 27.03.2019.

Autor: HRT

Marić ne želi komentirati je li se moglo bolje kontrolirati trošenje novca

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uži kabinet Vlade sastao se u 10 sati. Ministri unaprijed nisu željeli govoriti što bi se moglo očekivati u vezi s brodogradilištem Uljanik.
Na užem kabinetu Vlade i dalje se razgovara o mogućem rješenju za brodogradilište Uljanik. Iako se nagađalo kako bi se ova odluka mogla naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade, ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je dolazeći danas na sastanak, kako ne vjeruje da će sutra biti konačna odluka o Uljaniku. Većina koalicijskih partnera već ranije se izjasnila za stečaj smatrajući da je to bolje rješenje, dok je Horvat skloniji restrukturiranju.  

- Nobilo: Nema novca u nekoj ladici, nije isisan, već je potrošen
- Uhićenja u Uljaniku i 3. maju - sumnja u malverzacije veće od milijardu kuna 

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je, prije nego je ušao u zgradu Vlade, kako nije siguran da je sutra "dan D" za Uljanik. Upitan prije ulaska u Banske dvore je li sutra "dan D" za Uljanik, Marić je rekao da bi mogao biti što se tiče sudskih procedura, i to u vezi 3. maja, a što se tiče Vlade "to će se to još vidjeti".

Za sutra je, naime, na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, a za sada je nepoznato hoće li Vlada sutra donijeti konačnu odluku o Uljanik grupi, u okviru koje je i 3. maj, odnosno hoće li pulsko i riječko brodogradilište u stečaj ili restrukturiranje. 

Marić je istaknuo da je Ministarstvo financija isporučilo sve potrebne brojke za Vladu i sve efekte na javne financije. 

Upitan je li, s obzirom na te brojke izgledan stečaj, odgovorio je kako on ukazuje kolike su obveze po protestiranim jamstvima te da to nisu mali iznosi.

- Javne financije su dovedene u takvu situaciju da to mogu podnijeti, ali i taj i nekakav drugi, bilo jednokratni ili kontunuirani efekt nije nešto što je ugodno i što bi osiguralo održivost javnih financija, rekao je ministar financija.

Upitan za komentar dijela današnje izjave ministra gospodarstva Darka Horvata da je, nakon svakog sastanka sa stručnjacima ministarstva financija, upravom Uljanika i odabranim strateškim partnerom, trošak restrukturiranja sve manji, Marić je odgovorio da je pitanje kako se na to gleda te da ne želi komentirati ponudu koja je na stolu.

- Ja govorim o onome što je faktički i jasno, a to je pitanje protestiranih jamstava. Naravno, bilo koji oblik rasprave o restrukturiranju mora sa sobom imati točnu definiciju što bi ono u konačnici podrazumijevalo, a tu su i pravila državnih potpora i zaštite tržišnog natjecanja, naglasio je.

Upitan je li se, u kontekstu jučerašnjih uhićenja u Uljaniku trošenje državnog novca moglo bolje kontrolirati, ministar financija je rekao kako neće komentirati poteze pravosuđa. 

Postoje određeni mehanizmi kontrole i Ministarstvo financija je sve ovo vrijeme "činilo sve što je u njegovu kapacitetu", rekao je. 

Upitan je li bio svjestan da se plasmanom državnog novca u Uljanik "baca u rupu bez dna", odgovorio je da je, kao ministar financija, "poprilično osjetljiv na korištenje proračunskih sredstava".

Dodao je kako je javnosti godinama bilo prezentirano da je brodogradnja strateška gospodarska grana te da su silne milijarde potpora, subvencija i jamstava opravdane.

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je uoči sastanka kako je Vlada blizu konačnoj odluci za Uljanik grupu, ali ne očekuje da bi ta odluka mogla biti donijeta na sutrašnjoj Vladinoj sjednici.

-
Jesmo blizu konačnoj odluci, ali dozvolite da ta odluka bude utemeljena na pravim analizama. Ono što je najbitnije u ovom trenutku, jedan loš model financiranja hrvatske brodogradnje se polako napušta. Bude li prilike osmisliti ili producirati jednu novu filozofiju s njom će se krenuti, a ako ne, bojim se da će se neke stvari koje se danas događaju u brodogradilištu, i jednom i drugom, morati promijeniti i morati će se tamo događati neke druge industrije ili neki drugi poduzetnički poduhvati, rekao je Horvat.

Upitan očekuje li za sutra Vladinu odluku o Uljaniku, odgovorio je kako ne očekuje da će konačna odluka o sudbini Uljanika biti donesena sutra. Potvrdio je, međutim, da i sud može reći svoje. Horvat je dodao da s kolegama iz Ministarstva financija, zajedno s Uljanikovom upravom i odabranim strateškim partnerom razmatra i analizira brojke vezane uz Uljanik. Istaknuo je kako se nakon svakog sastanka s ministarstvima, upravom Uljanika i strateškim partnerom trošak restrukturiranja smanjuje, da ima evidentiran trošak stečaja i da će u sljedećih dan, dva imati konkretnije rezultate. 

Na pitanje je li restrukturiranje bolja opcija kazao je kako je manje bitno kako on "subjektivno zvuči" te da je u poziciji da zajedno s ministrom financija Zdravkom Marićem ponudi "najbolje rješenje za Hrvatsku".


Butković: Sutra je "dan D" za Uljanik

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je pak da mu je teško reći je li stečaj racionalno rješenje u slučaju Uljanika, ustvrdivši kako je odluka o tome "jako teška". 

Na pitanja novinara hoće li na sutrašnjoj vladinoj sjednici biti riječi o Uljaniku, Butković je kazao da vjeruje da hoće, s obzirom da je sutra "dan D", pri čemu je poručio kako je uvijek sklon racionalnim rješenjima, a da mu je teško reći je li stečaj racionalno rješenje.

- Kada gledate s financijske strane, onda vjerojatno je, ali kada gledate ljudsku stranu, da su to ljudi koji rade u Uljaniku i 3. maju koji nisu ni za što krivi, onda stečaj nije racionalna odluka, tako da je odluka jako teška, poručio je Butković.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kazao je kako je u prošlih 28 godina u hrvatsku brodogradnju uloženo 30 milijardi kuna, a opet smo na početku. Takav model brodogradnje po njegovim riječima više se ne može nastaviti. Upitan kakav bi model po njegovu mišljenju bio prijvatljiv model, odgovorio je da se to tek treba odlučiti.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na pitanje novinara hoće li se sutra odluka oko Uljanika naći na dnevnom redu Vlade, tek je kazao "vidjet ćemo", a isti odgovor, uz dodatak "analize trebaju pokazati", bio je i na pitanje koje je po njemu rješenje, stečaj ili restrukturiranje.

Vladinim odnosom prema najvećim brodogradilištima te uhićenjima bivših članova Uprave Uljanika počelo je i ovotjedno zasjedanje Hrvatskog sabora. Zastupnici su se u slobodnim govorima osvrnuli na neizvjesnu sudbinu hrvatske brodogradnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!