Puljak i Zekanović o skidanju zastave, transrodnim osobama, žetončićima...

13.06.2023.

10:27

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Hrvoje Zekanović, Marijana Puljak i Petar Vlahov

Hrvoje Zekanović, Marijana Puljak i Petar Vlahov

Foto: Studio 4 / HRT

Hrvoje ZekanovićMarijana Puljak, saborski zastupnici iz redova vladajuće većine, odnosno oporbe, sučelili su se jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 govoreći o aktualnim temama, pri čemu nije nedostajalo uzajamnih prozivki.

O skidanju zastave i transrodnim osobama


Zastupnica kluba Centra i Građansko-liberalnog Zagreba Puljak osudila je slučaj skidanja hrvatske zastave na kninskom području, u čemu su sudjelovale osobe srpske nacionalnosti, poručujući da osuđuje svako dizanje iracionalnih tenzija te da nacionalizam nije način za postizanje popularnosti na društvenim mrežama.


- Privedeni su i nadam se da će biti primjereno kažnjeni, rekla je Puljak.


Zastupnik Hrvatske demokršćanske stranke Zekanović rekao je da mu je problem što još uvijek u Hrvatskoj "imamo ljude koji ne žele ovu državu i koji se ovako odnose prema glavnim simbolima naše države".


Upitan o tome je li naše društvo netolerantno prema transrodnim osobama, Zekanović je rekao da, s obzirom na to koliko ih ima, "imaju iznimnu popularnost, medijsku vidljivost". Rekao je i da se ljudi rađaju kao muškarci ili žene te da ih ne može promijeniti "kasnije sakaćenje ili nadodavanje ekstremiteta, odnosno nadomjestaka".


Puljak je rekla da transrodne osobe i druge manjine trebaju uživati prava kao svi drugi građani, naglasivši važnost edukacije za napredak u toleranciji.

Marijana Puljak

Marijana Puljak

Foto: Studio 4 / HRT

Žetončići i Muljci


Upitana o mogućem izbornom savezu s Možemo! i SDP-om Puljak nije dala konkretan odgovor, rekavši da će o tome odlučivati u rujnu te da su zainteresirani za suradnju sa svim političkim opcijama koje neće surađivati s HDZ-om. Podsjetila je na njihovu devizu "Ili HDZ ili Hrvatska", što je zasmetalo Zekanoviću, koji im je spočitnuo manjak konstruktivnosti i jasne politike.


- Ne znaju upravljati sustavima. Ja mislim da bi trebalo biti "Hrvatska ili obitelj Puljak" - mislim, naravno, na supružnike Puljak, ne na ostale, rekao je Zekanović.


Osvrćući se na konstataciju voditelja Petra Vlahova o njegovim polemikama s kolegama u Saboru, rekao je da najviše udara po ljevici, ali da medijima odgovara kad udara po "nevjerodostojnoj desnici, koja nije desnica", dodajući da Most nije desna stranka.


Puljak je Zekanovića nazvala "najpoznatijim žetončićem u Hrvata".


- Vrlo dobro radi svoj posao. Rezultati pokazuju da je, čini mi se, drugi najomraženiji političar u Hrvatskoj, rekla je.


- Nisam drugi, nego treći. Prvi je (predsjednik Zoran) Milanović, njezin Milanović, uzvratio je Zekanović.


Puljak je rekla da Centar radi vrlo ozbiljno i surađuje sa stručnjacima, da u Splitu uvode red i jednaka pravila za sve, te da to žele primijeniti u Hrvatskoj.


- Nema više stranačkih iskaznica koje vam mogu donijeti posao, poručila je.


Reagirajući na Vlahovljevo pitanje o navodu da do ozbiljnije suradnje s Dalijom Orešković nije moglo doći jer se Puljak s njom ne slaže, Puljak je rekla da je to "zaista zanimljivo pitanje".


- Ne znam odakle vam to, dodala je, ponovivši da će surađivati sa svima koji HDZ vide kao problem.

Hrvoje Zekanović

Hrvoje Zekanović

Foto: Studio 4 / HRT

Zekanović je reagirao na izjavu o žetončiću.


- Bilo bi ružno kad bih ja nazvao, kako vas zovu u Splitu, obitelj Muljak. Bračni par Muljak ih zovu, jasno je zbog čega. Ali to je ispod razine, tako da vas neću zvati Muljcima, iako to govore građani Grada Splita, rekao je Zekanović.


Rekao je i da su se Puljak i Orešković svadile jer su obje htjele biti premijerka.


- Ja sam slušao kako se ova jadna... Ma neću sad, slučajno sam čuo, rekao je Zekanović.

Sotona i ustaške pjesme


Centar je nazvao strankom ekstremne ljevice čija su jedina politika "gay parade, genderizam..." i koja nema veze s političkim centrom.


- Oni bi bili prvi koji bi sutra bili žetonizirani od strane vladajućih. Kada bi njih Andrej Plenković kojim slučajem pozvao u vladajuću većinu, pa oni bi prvi to prihvatili, rekao je Zekanović.


Među ostalim je rekao i da je Vlada napravila nikad više što se tiče povećanja plaća, da su se povećavale mirovine te da će se povećavati i još.


Puljak je uzvratila rekavši da je Zekanović svojedobno sa saborske govornice Plenkovića zvao sotonom, a da danas "veliča velikoga vođu". Zekanović je rekao da nikad nikome u Saboru nije rekao da je sotona, a govoreći o nacionalizmu s početka debate podsjetio je da je suprug Marijane Puljak, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, pjevao ustaške pjesme.


Zekanović je rekao i da premijer Plenković u odnosu na političku konkurenciju ima puno više talenata te da radi ozbiljnu politiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!