Banožić: Na letjelici smo našli dijelove aviobombe

13.03.2022.

12:15

Autor: B.A./HRT

Ministar obrane Mario Banožić

Ministar obrane Mario Banožić

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić rekao je danas da su na besposadnoj letjelici koja je u četvrtak pala u Zagrebu pronađeni dijelovi aviobombe koja je korištena na avionima sovjetske proizvodnje.

Završena je akcija izvlačenja besposadne letjelice sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak srušila blizu Studentskog doma "Stjepan Radić" u Zagrebu. Dizalica je iz kratera izvukla trup letjelice koji je bio pod zemljom.


Banožić, koji je pratio izvlačenje, rekao je da je istraga ušla u završnu fazu. 


- Plan je bio za jučer. Međutim, na samom početku istrage dobili smo određena saznanja o tome da se na pojedinim fragmentima nalaze elementi eksploziva i moralo se pristupiti pažljivijem načinu vađenja besposadne letjelice i na taj način otkloniti bilo kakav rizik za nekakav tragičan događaj, rekao je Banožić.


Aviobomba sovjetske proizvodnje

- Pronađena je takozvana crna kutija iz koje se očekuju određeni podaci o letu letjelice. Pronađeni su i tragovi eksploziva, ali i elementi koji upućuju na to da ova letjelica nije bila izvidničkog tipa, naveo je ministar.

- Na ovoj letjelici smo našli dijelove aviobombe, rekao je, dodavši da je riječ o aviobombi sovjetske proizvodnje.

- Ona je isto tako, kao i svi ostali elementi, odvezena s ovog područja i nakon dublje analize rekonstrukcijom moći ćemo reći koji je tip i u koju svrhu. Za sada možemo samo potvrditi da je riječ o aviobombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje, izjavio je Banožić.

Rekao je da postoje određeni elementi koji bi mogli upućivati na to da je letjelica došla i s ruske i s ukrajinske strane te da će istraga još malo potrajati.

- Sad je najbitnije još jednom pokazati da je ovo područje sigurno. Ovdje nema eksplozivnih sredstava, bar u ovom momentu. Dečki iz MUP-a i Vojne policije još će detaljnije pregledati ovaj teren, da nije još nešto ostalo unutra, ali u pravilu ona je u glavnini izvađena van, rekao je Banožić.

Banožić je poručio da je na mjestu događaja bio od prvog trenutka te da će biti dok se odande ne ukloni posljednji komad.

- Također sam bio upozoren od strane osiguranja štićene osobe da to ne bi bilo dobro, ali, evo, ja sam se odlučio na takav korak, rekao je, dodavši da je potrebno pokazati da je riječ o sigurnoj situaciji.

- Nezgodno je kada izađe u javnost da se radi o eksplozivnoj napravi koja se nalazi ovdje. To je ono što mislim da se nije trebalo dogoditi, rekao je Banožić.

- Riječ je o fragmentima na kojima su se pokazali tragovi eksploziva, dodao je.

"Da je na vrijeme detektirana i riješena u susjednim zemljama, mi ne bismo danas bili ovdje"

Banožić je, među ostalim, rekao da je razgovor s NATO-om obavljen u nekoliko smjerova. Dodao je da će premijer razgovarati s glavnim tajnikom te da je u srijedu izvanredni sastanak NATO-a na razini ministara na kojem će spomenuti ovu temu, ali i propuste koji su se dogodili u Rumunjskoj i Mađarskoj, kroz čije je zračne prostore letjelica prošla prije slijetanja u Hrvatskoj.

- Da je na vrijeme detektirana i riješena u susjednim zemljama, mi ne bismo danas bili ovdje, rekao je Banožić.

- Ja sam isto ono jutro razgovarao i s ministrom obrane Mađarske i s ministrom obrane Rumunjske. Oni su meni rekli da rade evaluaciju i valorizaciju svih podatka koje imaju da utvrde što se točno kod njih dogodilo u samom procesu i očekujem odgovor, dodao je.

Rekao je da idući tjedan idu na razgovore s Amerikancima, Francuzima i svim našim saveznicima.

Letjelica modificirana

Ministar obrane izrazio je uvjerenje da će analizom podataka iz crne kutije i radarskih sustava moći utvrditi lokaciju odakle je letjelica došla. Rekao je i da je letjelica modificirana te da su se modifikacije očito dogodile u posljednje vrijeme.


Na novinarsko pitanje je li bila riječ o napadu na Hrvatsku i NATO, Banožić je odgovorio da želi utvrditi što se točno dogodilo i s koje je strane letjelica došla da bi iznio takvu tvrdnju. Dodao je da stručnjaci koji su iznosili razne teorije nisu postigli ništa drugo nego samo uznemirili javnost.

Upitan je li NATO dobro reagirao, odgovorio je da će se sa saveznicima napraviti kompletna analiza toga što se kod njih događalo.

- Iz naše reakcije vidite da nismo zadovoljni na koji je način reagirano u susjednim zemljama koje su puno prije uočile objekt i mogle reagirati, zaključio je Banožić.

Galerija
Ministar obrane Mario Banožić obišao je u nedjelju mjesto pada letjelice na zagrebačkom Jarunu, Foto: Slavko Midzor /PIXSELL
Ministar obrane Mario Banožić obišao je u nedjelju mjesto pada letjelice na zagrebačkom Jarunu, Foto: Slavko Midzor /PIXSELLMinistar obrane Mario Banožić obišao je u nedjelju mjesto pada letjelice na zagrebačkom Jarunu, Foto: Slavko Midzor /PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!