12:31 / 17.11.2018.

Autor: D.M./HRT

Marko Miljanić: Za Škabrnju neće nitko ni odgovarati

-

-

Foto: - / -

Tužne godišnjice prisjećaju u Škabrnji, mjestu u kojem je 18. studenog 1991. ubijeno 58 civila i 26 branitelja.
Tužne godišnjice prisjećaju u Škabrnji, mjestu u kojem je 18. studenog 1991. ubijeno 58 civila i 26 branitelja.

- Obilježava se godišnjica stradanja Vukovara i Škabrnje
- Haški sud zapovijedio prisluškivanje Ratka Mladića
- Priča o stradanju škabrnjskih ljudi

Podsjetimo, nakon topničkog napada 17. studenog 1991. JNA i srpske paravojne postrojbe ušle su u Škabrnju te uništile kuće, gospodarske objekte, crkvu. Žene, djeca i starci ubijani su dok su izlazili iz skloništa. Prvi dan srpske okupacije ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana.Tijekom višegodišnje okupacije pa do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.

"Nijedan od zapovjednika, koji su ispekli zanat na Škabrnji za zločin nije odgovarao, a bojim se da nitko nikad i neće - obzirom na politiku i način na koji funkcionira pravosuđe", kazao je ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić. Podsjetio je kako se Ratku Mladiću u Hagu sudi samo zbog BiH. Danas je u Škabrnju trebala doći predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ali je svoj dolazak, zbog vremenskih neprilika - odgodila za srijedu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!