Markotić: Rasprava - treba li brojati teško oboljele ili sve pozitivne na koronavirus

16.07.2021.

13:54

Autor: HRT/Hina

Alemka Markotić

Alemka Markotić

Foto: HRT / HTV

Virus će uvijek pokušati pronaći neka otvorena vrata, kazala je ravnateljica Klinike  za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić odgovarajući na pitanje o Facebook statusu člana Znanstvenog savjeta Vlade Gordana Lauca u kojem navodi kako su upravo cijepljeni generatori novih varijanti virusa. 

- Što se tiče varijanti, godinama i desetinama godina virusolozi istražuju ponašanje virusa, te način na koji se oni šire. To je dosta kompleksno pitanje. Nema jednoznačnog i kratkog odgovora. Jako puno morate znati iz virusologije da bi neke stvari u tom smislu mogla barem predvidjeti, a osobito za neke nove viruse. Ono što se može reći u kontekstu stvaranja novih varijanti jeste da gdje god ostavimo prostora virusu, on će se pokušati snaći da napravi nešto u svom genom da bi se mogao dalje širiti. Ako mu zatvarate vrata, a to je cijepljenje, on će se truditi da nađe nove načine, nove oblike kojima će napraviti infekciju. Međutim, što je tu problem? Ako vi njemu niste dovoljno brzo i dobro zatvorili vrata, onda će on uspjeti. Hoću reći, da su se ljudi odazvali u velikom broju brzo odazvali na cijepljenje i da sada imamo procijepljenost veću od 80%, što se moglo postići u cijeloj Europi, pa i u dobrom dijelu razvijenog svijeta, onda bismo mi virusu brzo zatvorili vrata i on ne bi imao previše vremena za naći novi put kako da se širi. Na taj način sprečavali bismo njegovo širenje, kazala je Markotić. 

Sasvim je svejedno je li netko cijepio 40% ili 50% ljudi, istaknula je Markotić.

- Dok se nije cijepilo više od 80% ili 85% ne možemo računati na neku širu zaštitu. Oni koji su cijepljeni su sigurniji, ali sve dok oko njih ima puno necijepljenih koji se mogu zaraziti, svi smo u dodatnoj opasnosti. Ako imate lijek ili cjepivo, on će pokušati pronaći način. Virusu treba određeno vrijeme, dodaje. 

Međutim, kaže, kad bismo ubrzali cijepljenje, kad bismo brzo podigli visoki postotak onda bi virus imao puno manje šanse. To je način na koji se događa priča i u svim drugim bolestima za koje postoji cjepivo. 

Također je rekla da se među znanstvenicima sve više raspravlja što bi ubuduće trebalo brojati u vezi koronavirusa, ide se u smjeru da se broje samo teško oboljeli, a ne koliko ima pozitivnih nalaza u nekoj državi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!