Plenković: Besplatno cijepljenje i za one koji nisu osigurani

16.07.2021.

12:05

Autor: B.A./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Slavko Midžor / PIXSELL

Na današnjoj sjednici Vlade predstavljene su informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i potres, a usvojen je i prijedlog odluke o osiguravanju provođenja cijepljenja protiv bolesti Covid-19 hrvatskih državljana i drugih osoba koje nemaju status osigurane osobe u Hrvatskoj.

Vlada je, uz ostalo, usvojila prijedlog o produžetku financiranja u 2021. godini programa energetske obnove obiteljskih kuća i donijela zaključak u vezi s rješavanjem problematike dezinsekcije komaraca. Na dnevnom redu bilo je i Izvješće o provedbi Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije za 2020.

Premijer Andrej Plenković uvodno je izrazio sućut i solidarnost s europskim zemljama koje su pogodile katastrofalne poplave, ponajprije Njemačkoj, Belgiji, Luksemburgu, Nizozemskoj i Francuskoj, a u kojima je poginulo najmanje 108 ljudi, a za više od 1000 se još traga.


Najavio je i odluku kojom će zbog problema uzrokovanih najezdama komaraca Osječko-baranjska županija dobiti 3 milijuna, a Vukovarsko-srijemska 2 milijuna kuna financijske pomoći.

Što se situacija s cijepljenjem protiv Covida tiče, Plenković je rekao da 46,8 posto sugrađana cijepljeno jednom dozom. Vjeruje da ćemo za koji tjedan doći do 50 posto. Trenutno je s dvije doze cijepljeno 39 posto ukupnog stanovništva.


- To još uvijek po našem mišljenju nije dovoljno. Europom se širi mnogo zarazniji delta-soj i činjenica je da će on vjerojatno prevladati do kraja kolovoza na našem kontinentu, rekao je Plenković.


Istaknuo je da je, što je više cijepljenih, to manje teško oboljelih.


- Veći je rizik za one koji nisu cijepljeni, i dalje, prema našoj statistici, na 44 potvrđena slučaja zaraze najmanje jedna osoba će preminuti, dok će oni koji su cijepljeni lakše preboljeti zarazu ako se i zaraze, poručio je Plenković, naglasivši i da cjepiva ima u izobilju. Još je jednom pozvao sve na cijepljenje, osobito starije osobe i kronične bolesnike podsjetivši kako je od 8233 preminulih u Hrvatskoj od Covida, više od 92 posto bilo starije od 60 godina.

Osvrnuo se i na dogovor postignut sa socijalnim partnerima prema kojima će poslodavci kod kojih je 70 i više posto zaposlenika koji imaju Covid-potvrdu dobivati potporu u punom iznosu. Podsjetio je i što je Vlada sve učinila da ne dođe do kraha gospodarstva tijekom koronakrize, otpuštanja, stečajeva...


- Ovo je izazov i ugroza u kojoj isključivo individualni stavovi i mišljenja nisu dovoljni. Ovo je situacija u kojoj ovisimo jedini o drugima i što je veći broj naših sugrađana zaštićen, to je, naravno, bolje, rekao je Plenković.


Plenković je rekao i kako će danas omogućiti cijepljenje u Hrvatskoj svim hrvatskim državljanima bez obzira na to jesu li osiguranici HZZO-a.

- Prije svega, naravno, Hrvati koji žive u BiH mogu doći u Hrvatsku i cijepiti se, besplatno, to mogu učiniti naši državljani iz bilo kojeg kraja svijeta, a mogu to učiniti i drugi. Imamo toliko doza cjepiva na raspolaganju da želimo zaštititi sve one koje možemo zaštititi. Dajemo svoj doprinos globalnom naporu za suzbijanje Covida-19, poručio je Plenković.

Uklonjeno 195 objekata


Potpredsjednik Vlade Tomo Medved vezano za saniranje posljedica potresa rekao je kako su prioritetne aktivnosti i dalje usmjerene na uklanjanja objekata koji prijete sigurnosti ljudi i drugih objekata razorenih potresom.


- Dosad je uklonjeno 33 poslovna objekta, 23 stambeno-poslovna, šest višestambenih zgrada, 111 obiteljskih kuća, šest javnih objekata, devet gospodarskih objekata, četiri sakralna te tri pomoćna, odnosno sveukupno 195 objekata, a 32 su trenutno u postupku uklanjanja, rekao je Medved.

Galerija
Tomo Medved i Andrej Plenković, Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Andrej Plenković, Foto: Slavko Midžor/PIXSELLVili Beroš, Foto: Slavko Midžor/PIXSELLDarko Horvat, Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Beroš: 63 posto cijepljenih u Ministarstvu zdravstva

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se, iako se na bolničkom liječenju nalazi razmjerno malen broj osoba, 112, bilježi značajan broj pacijenata s posljedicama preboljele bolesti Covid-19. U registrima KB Dubrava i KPB Jordanovac dosad je evidentirano više od 3400 post-Covid pacijenata, naveo je.


Beroš je rekao da je najveći obuhvat cijepljenih postignut u Zagrebu, gdje je prvom dozom cijepljeno 54,5 posto, a cijepljenje je završeno za 45,1 posto odraslog stanovništva.


Naveo je kako je u Ministarstvu zdravstva proveden dodatni cjeloviti neobavezni anonimni upitnik, koji pokazuje da je obuhvat cijepljenjem njihovih zaposlenika iznadprosječnih 63 posto.

- Pozivam sve građane da se odluče za cijepljenje te da se pri donošenju odluke o cijepljenju vode isključivo argumentima struke te informacijama iz službenih izvora, rekao je Beroš.

Cijepljenje neosiguranih

Na sjednici je između ostalog usvojen Prijedlog odluke o osiguravanju provođenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 državljana Republike Hrvatske i drugih osoba koje nemaju status osigurane osobe u Republici Hrvatskoj.


Cijepljenje se prema ovoj odluci provodi za:


- sve državljane Republike Hrvatske koji nemaju status osigurane osobe prema zakonima kojima se uređuje obvezno zdravstveno osiguranje i obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvena zaštita stranaca u Republici Hrvatskoj


- za sve državljane Republike Hrvatske izvan Republike Hrvatske koji se zateknu na teritoriju Republike Hrvatske


- kao i za sve osobe koje imaju strano državljanstvo, a zateknu se na teritoriju Republike Hrvatske.

Beroš je rekao da se tom odlukom osigurava mogućnost cijepljenja i osobama koje nemaju status osigurane osobe po zakonima kojima se uređuje obvezno zdravstveno osiguranje i obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvena zaštita stranaca u Hrvatskoj.


- Svi stanovnici Hrvatske, neovisno o državljanstvu i statusu osiguranja, pripadnici su istog kolektiva u epidemiološkom smislu i jednako doprinose širenju infekcije u populaciji, kazao je. Stoga je, poručio je, u cilju zaštite osiguranih hrvatskih građana epidemiološki opravdano cijepiti i sve neosigurane osobe.

Pomoć za borbu protiv komaraca

Usvojen je i Prijedlog odluke o produžetku financiranja u 2021. godini provedbe Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine s detaljnim planom za razdoblje do kraja 2020. godine, kao i Prijedlog zaključka u vezi s rješavanjem problematike dezinsekcije komaraca, prema kojemu će Vlada pružiti financijsku pomoć u skladu s raspoloživim sredstvima u proračunu, i to za područje Osječko-baranjske županije u iznosu do najviše 3.000.000 kuna, te za područje Vukovarsko-srijemske županije u iznosu do najviše 2.000.000 kuna.

Solidarna pomoć Litvi


Vlada je uputila i žurnu pomoć Litvi u ukupnoj protuvrijednosti od 1.041.719 kuna zbog povećanog broja ilegalnih prelazaka državljana Sirije i Iraka te drugih država između granice Bjelorusije i Litve.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je u par tjedana tu granicu prešlo više od 2000 migranata, što je 25 puta više nego cijele prošle godine.


Stoga je jučer Litva aktivirala Mehanizam Unije za civilnu zaštitu i zatražila pomoć od institucija i tijela EU te država članica. Hrvatska će, kao izraz solidarnosti, Litvi poslati šatore, krevete na kat, madrace, jastuke, deke i vreće za spavanje.


Vlada je Hrvatskom saboru uputila mišljenje da prihvaća Izviješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2020. godinu.


Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je kako je na kraju prošle godine bilo ukupno 1.241.085 korisnika mirovine i 1.536.300 osiguranika.


Rashodi za mirovine i mirovinska primanja iznosila su 42,15 milijardi kuna te u strukturi ostvarenih ukupnih rashoda čine 95,78 posto.


Aladrović je napomenuo da se udio rashoda za mirovine i mirovinska primanja u BDP-u znatno povećao te iznosi 11,54 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!