13:31 / 22.01.2021.

Autor: HRT/V.G.

Markotić: S novim mutantima smo na početku kao prije godinu dana

Alemka Markotić

Alemka Markotić

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Vezano uz eventualno popuštanje epidemioloških mjera, Markotić je pozvala na izniman oprez.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić istaknula je da je cijeli stručni i znanstveni svijet zabrinut pojavama mutiranih varijanti virusa koje se brže šire, a treća varijanta je krenula iz Brazila.

- Treća varijanta virusa koja se pojavila u Brazilu razlikuje se od varijanti iz Velike Britanije i Južne Afrike. Čini se da bi taj virus mogao izbjeći dijelom odgovor antitijela kod osoba koje su razvile imunitet preboljevši bolest ili cijepljenjem, a to može djelovati na serološka testiranja, upozorila je Markotić.

- Cijela Unija je složna da treba  povećati sekvenciranje i praćenje pojava već otkrivenih mutante, jer je ovaj virus sklon mutacijama i traži nove načine širenja, dodala je.

Vezano uz eventualno popuštanje epidemioloških mjera, pozvala je na izniman oprez.

- Još uvijek je zimsko razdoblje i virus ima mogućnost širiti se brzo i kroz različite zemlje, rekla je.

Ne zna se koliko su se te mutirane varijante proširile u kojim dijelovima svijete i koliko utječu na promjenu u kliničkoj slici  kao i na smrtnost.

Iako cjepiva izgleda djeluju na soj iz Velike Britanije, treba pratiti i nove mutante te dijagnostičke testove prilagođavati novim varijantama, upozrila je Markotić.

- Stav je Europske komisije da smo s ovim novim varijantima na početku kao prije godinu dana kada se pojavio koronavirus. Svi se nadaju da će postojeća cjepiva i testovi biti odgovarajući i za nove varijante, no moramo biti iznimno oprezni za sprječavanje njihova širenja, poručila je Markotić.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!