12:42 / 22.01.2021.

Autor: HRT/V.G.

Capak: Morat ćemo obustaviti nova cijepljenja, nemamo dovoljno doza

Krunoslav Capak

Krunoslav Capak

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Ravnatelj Hrvatskog zavoda javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u petak kako nije zadovoljan s dinamikom isporuke cjepiva protiv covida-19 Hrvatskoj te je zbog dolaska manje količine cjepiva najavio restrukturiranje plana cijepljenja.


U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 643 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 32 osobe. Među umrlima su i dvije mlađe osobe u dobi od 28 godina, koje su imale teške bolesti - autoimune i maligne, rekla je Vera Katilinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva na konferenciji Stožera civilne zaštite.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a rekao je da imamo 21,1 posto manje novooboljelih nego u odnosu na prošli tjedan.

- Imali smo 643 novooboljela od 4863 testova, prije tjedan dana imali smo 715 novooboljelih od 5335 testiranja, a 8. siječnja imali smo 1098 novooboljelih od 6742 testiranja. U proteklom tjednu od ponedjeljka do petka imali smo ukupno 3819 novooboljelih a u ovom tjednu 3015, što je za 21,1 posto manje nego u prošlom tjednu. 14-dnevna incidencija je 245,2. Najvišu incidenciju u RH ima Sisačko-moslavačku županiju 428, a najnižu Istarska 114,5. Na ljestvici zemalja EU je Hrvatska po 14-dnevnoj incidenciji na sedmom mjestu. Nižu incidenciju ima samo šest zemalja, a sve ostale imaju višu, kazao je Krunoslav Capak.

Kazao je da najvišu incidenciju ima Portugal. U testiranjima smo na 19. mjestu u EU.


Novi mutanti izazivaju zabrinutost

Alemka Markotić rekla je da je cijeli svijet zabrinut zbog mutiranih varijanti koronavirusa. Pojavila se i treća varijanta koja je krenula iz Brazila.

- Najprije se pojavila u Ujedinjenom kraljevstvu i trećeg tjedna od pojave porast broja inficiranih je bio preko 50 posto. Varijanta u Brazilu za koju se najmanje znalo. Doima se da su to dodatne promjene u odnosu na UK i Južnu Afriku i čini se da bi taj virus mogao izbjeći dijelom odgovor antitijelima kod onih koji su ih razvili prirodno il cijepljenjem, a to može djelovati na serološka testiranja. Premalo se toga zna. Sve je više manje na razini percepcije i kratkotrajnog praćenja gdje se čini da soj iz Velike Britanije nije izazvao teže kliničke oblike i veći broj smrtnosti, ali što znamo o pritisku na zdravstveni sustav, pogotovo ako virus uđe u populaciju čiji se imunološki sustav ne može boriti s njim, definitivno se povisuje smrtnost. Ne nužno zbog samog virusa nego bolesti i infekcije.

- Jasno je da cijela Europa i znanstvenici su se složili da situaciju treba oprezno pratiti i pojačati kapacitete sekvenciranja i mogućnosti praćenja pojave već otkrivenih mutanata, ali i nekih drugih. Očito je da se ponovno ne ponaša kao njegova braća drugi koronavirusi nego je skloniji mutacijama. Kako vršimo represiju na njega, cjepivom i mjerama, virus će tražiti nove načine za širenje, a dijelom su to promjene u njegovom genomu, mutacije. Moramo biti iznimno oprezni, još uvijek je zimsko razdoblje i ima mogućnost širiti se brzo i kroz različite zemlje.

- S ovim mutacijama imamo određene spoznaje, ali ne zna se koliko su se te mutirane varijante proširile u kojim dijelovima svijete i koliko utječu na promjenu u kliničkoj slici jer je prerano donositi velike zaključke o tome, kao i na smrtnost. Prvi rezultati su bili ohrabrujući gdje se pokazalo da cjepiva u prometu djeluju na tu varijantu iz Velike Britanije, ali trebat će to dalje pratiti, kazala je Alemka Markotić.

Istaknula je da će trebati vidjeti i koliko će serološki testovi biti adekvatni s obzirom na mutacije virusa.

- Svi se nadamo da će postojeći testovi, cjepiva, način liječenja biti dobar i za nove varijante, ali je izniman oprez potreban na svim razinama - kazala je Markotić te dodala da su mjere važne za sprječavanje širenja novih varijanti virusa.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da će u nedjelju članovi Stožera i ministri održati sastanak oko epidemioloških mjera.

- O svemu će se razgovarati, kratko je rekao.

Božinović je govorio i o inspekcijama u skijalištima i toplicama.

- Nemam točne podatke. Jedan ugostiteljski objekt u jednim toplicama je kažnjen jer je radio, a nije smio raditi. Pojačane kontrole se provode - kazao je Božinović.

Božinović je rekao da je zbog nenošenje maske naplaćeno 99 kazni, te izdano 853 upozorenja.

- Što se tiče Državnog inspektorata to baš i nemam analizu - kazao je Božinović.

Popuštanje mjera

Capak je istaknuo kako imamo puno povoljniju epidemiološku situaciju, ali i prijeteći dolazak novih sojeva virusa.

- Imamo i teško stradalu SMŽ i ljude u kolektivnom smještaju gdje se radi u teškim uvjetima. Sve to skupa ćemo staviti na stol i vidjeti postoji li neki korak koji bismo mogli napraviti unatrag što se tiče mjera. Ali u ovom trenutku ne znam točno, rekao je Krunoslav Capak.

- Puno je diskusije na tu temu. Svi razumiju da nema paketa mjera koji će u nekom trenutku biti adekvatan. Predsjednica EK je istaknula da se mjere prilagođavaju situaciji. zaključilo se da se mjere mogu harmonizirati za područja koja su slična. Mora se pratiti situacija i koji su to sve faktori, koji pored broja oboljelih, utječu na širenje virusa. Teško je reći što točno raditi u trenutku prijetećih sojeva, nitko nema jasne odgovore, rekla je Markotić i dodala:

- Zahvaljujući tehnologijama, znanju i nezabbilježenom zajedništvu u znantvenoj zajednici u godinu dana je postignut ogroman uspjeh. Velik dio prikupljenog znanja sigurno će koristiti za nove mutacije. Nije to ništa novo. I drugi virusi se tako bore s čovjekom i prirodom. Ovo je zahtjevnije jer je kapljični virus. Ima uspješnih priča. Neke bolesti su ostale u prirodi i pod kontrolom su kao gripa i ospice, neke smo uspjeli iskorijeniti zbog cjepiva poput boginja. Optimist sam.

Distribucija cjepiva

Na pitanje moramo li se bojati da će nam se umanjiti doze s obzirom da se licitira s cjepivom, Markotić je kazala da nije sve samo politika.

- Zaštićeni smo kroz EU na neki način da se ne događaju te situacije. Obzirom da sam radila skoro desetak godina u imunološkom zavodu na kontroli cjepiva i interferona, to je novo cjepivo, treba veliki kapacitet da se za cjelokupno stanovništvo proizvede cjepivo. To su zahtjevni poslovi gdje u niz segmenata u proizvodnji morate kontrolirati cjepivo i to su skupe kontrole. Ako u proizvodnji nešto od brojnih kontrola koje se prate za svako cjepivo i moraju biti uredne, ako se bilo što mora ponavljati ili nešto nije u redu treba dodatnog vremena. Ne postoji niti jedan proizvođač kojemu su sve serije završene i da se nešto ne mora ponavljati. To su problemi s kojima se susreću proizvođači i to može biti jedan od razloga zašto će povremeno isporuke cjepiva doći kasnije nego je planirano, kazala je Markotić.

Capak je rekao kako nisu zadovoljni dinamikom isporuke cjepiva.

- Još nam se dodatno otežava situacija jer su nam dane neke veće količine u početku, a sad se smanjuju. Morat ćemo sad obustaviti nova cijepljenja jer nemamo dovoljno cjepiva. Nažalost i Moderna je odstupila od obećanih doza i rekli su da će kasniti tjedan dana s idućom isporukom. Mi tu ne možemo ništa. Tražimo svoja prava i da nam povećaju te količine koje su obećavali. Naši pokušaji su na tome ostali. Moramo restrukturirati plan cjepiva. Pfizerovo cjepivo čuvamo za docjepljivanje. Što se tiče Moderne, oni su obećali da će u tjednu iza 1. veljače isporučiti što su obećali, nešto više od 11.000 doza. Imamo naznake od EU da će nam od Moderne još nešto doza stići što su obećali za cijepljenje nakon potresa. Što se tiče AstraZenece vjerojatno će se registrirati 29. siječnja. EK radi raspodjelu, rekao je Capak.

- Europska unija je i tu spremna pomoći, zato je Europski centar za zarazne bolesti spreman i financijski pomoći. Koliko sam razumio od profesorice Markotić to nije jeftina disciplina, pogotovo zbog reagensa. To je važno i cilj koji EK postavlja svim članicama je da barem 5 posto onih koji su testirani pozitivnim na covid-19 budu sekvencirani. Naravno da se preferira da to bude 10 posto od svih koji su pozitivni da bi stekli pravu sliku o tome koliko toga ima u populaciji u ovom trenutku s obzirom na kapacitete koji se koriste u tom poslu. Malo tko ima potpunu sliku, osim onih poput Velike Britanije, Irske, detektirali, ali i pitanje koliko je precizna. Moramo se dodatno angažirati da bi se spriječila potencijalna šteta koja se može napraviti od strane novih mutanata, rekao je Božinović.

- Mi smo spremni za brže cijepljenje, ali trenutno cjepiva nemamo. Ako nam AstraZeneca isporuči veće količine, onda bi mogli brže cijepiti i onda skupa s ostalim dozama koje su nam obećane možemo imati veliku procijepljenost do ljeta, rekao je Capak.

Poskupljenje lijekova za dijabetičare

Beroš je komentirao poskupljenje lijekova za dijabetičare.

- Odluka je bila na proizvođačima pojedinih lijekova. HZZO jednom godišnje mora izvršiti usklađivanje cijena. Većina proizvođača složila se s određenom cijenom, ali neki nisu stoga nisu više na osnovnoj listi nego prelaze na dopunsku listu gdje se ti lijekovi dobivaju uz određenu nadoplatu. Vjerujem da je HZZO na osnovoj listi omogućio da ostanu lijekovi jednake kvalitete i istog učinka, to je njihova obveza. Poručujem svima građanima da na osnovnoj biti lijek iz iste skupine, jednako kvalitetan i istog djelovanja, poručio je Beroš.

Na upit gdje je nestao Trut, Božinović je kratko rekao da ga jutros nije vidio, ali vjeruje da je na poslu.

Hoće li biti do ublažavanja mjera za ugostitelje, Beroš je rekao da će razmisliti o svima okolnostima na nadolazećem sastanku.

- U odnosu na epidemiološku situaciju donijet ćemo adekvatan odgovor. Meni kao ministru zdravstva, najvažnije je zdravlje.

Božinović je dodao kako ne postoji dokument Stožera o popuštanju mjera na koji se poziva Udruga ugostitelja.

Na pitanje je li bilo pametno u samom startu cijepiti političare, Beroš je odgovorio:

- Što se tiče plana cijepljenja, mislim da je on bio utemeljen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!