Markotić: U klinici "Dr. Fran Mihaljević" izolirali su virus bolesti COVID-19

22:11 / 18.04.2020.

Autor: B.S.Lj./HRT

-

-

Foto: - / -

Prije nekoliko danastigla im je i ponuda jedne američke biotehneološke kompanije.
U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" izolirali su virus COVID-19, odnosno uzgojili ga u laboratorijskim uvjetima, potvrdila je večeras za portal HRT-a ravnateljica te klinike Alemka Markotić.

-
Naša kolegica, doktorica znanosti Željka Mačak Šafranko, s cijelim mojim timom, kojega sad više-manje vodi Ivan Kristijan Kurolt, izolirala je virus. To je velika stvar za svaki virusološki laboratorij, kaže.

Bitno je, nastavlja, imati viruse iz svih dijelova svijeta.

-  Virus smo poslali u Njemačku kod našeg suradnika s kojim imamo međunarodni projekt na istraživanjima cjepiva. Oni će jedan dio iz svojih istraživanja također posvetiti molekularnoj analizi tog virusa, ali će ga zajedno s nekim drugim virusima iz Njemačke, Austrije i SAD-a koristiti i za istraživanje lijekova i cjepiva, pojašnjava.

I u Klinici za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" moći će proširiti svoja istraživanja i analizirati imunološke mehanizme koji se javljaju na taj virus, kaže Markotić.

Zahvaljujući tome što imaju vrhunski laboratorij i tim, prije nekoliko dana dobili su, kaže također, ponudu od jedne američke biotehnološke kompanije da sudjeluju u najmodernijim istraživanjima biološke terapije putem stanica.

- Taj moderni pristup bi se možda mogao primijeniti i za liječenje Covida, dodaje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!