Noćni marš: "Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici"

08.03.2023.

Zadnja izmjena 21:55

Autor: Elvira Dizdarević/Regionalni dnevnik/HRT/I.B./M.M./Hina

Povorka Noćnog marša prošla je centrom Zagreba

Povorka Noćnog marša prošla je centrom Zagreba

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Osmi ožujka - dan posvećen ženama, nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Žene su polako, ali sigurno osvajale slobodu i pravo glasa, a marševima diljem zemlje pod parolom "Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici" poručile su što misle o svom položaju. 

Na 7. Noćnom maršu sudjelovalo više tisuća prosvjednika


Na Noćnom maršu na Međunarodni dan žena u Zagrebu brojni su prosvjednici, prolazeći centrom grada, povicima, plakatima i zviždanjem zahtijevali ekonomsku i socijalnu ravnopravnost žena, uvođenje prava na pobačaj u Ustav te veću jednakost žena unutar vlastitih domova.


Na 7. Noćnom maršu sudjelovalo je više tisuća prosvjednika, koji se u organizaciji feminističkog kolektiva fAKTIV u povodu Međunarodnog dana žena održao pod parolom Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici.

Mirno okupljanje započelo je oko 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a prosvjedna povorka je u 18,30 sati krenula je prema Trgu bana Jelačića, i potom preko Frankopanske i Masarykove i Tesline ulice do parka Zrinjevac.

U povorci su, noseći transparente poput Kad stanu žene, stat će cijeli svijet, Ni trpit ni mučat, Mukte tamponi i pilule, Ja ne mogu drugo nego feminizam, Žene ubijaju u vlastitim domovima, ne u mračnim ulicama, I lijeva i desna više od svega bijesna, Ženi je mjesto u otporu, sudjelovali žene i muškarci, a mnogi su u marš poveli i djecu.

Jedan od prosvjednika, odgovarajući na pitanje zašto je tu, izjavio je da žene i dalje nisu jednake.

Koliko god ljudi tvrde suprotno, žene nisu jednake u današnjem svijetu, a za sve nas bi bilo bolje kada bi bilo suprotno, rekao je, dok je njegov prijatelj dodao da je na maršu jer se bori za bolji svijet. 

- Želimo živjeti od svog rada, a ne preživljavati. Želimo društvo u kojem penzionerke ne kopaju po smeću, migrantkinje se ne prebija na granicama i baca natrag u rijeke, trans osobama ne ugrožavaju životi ni u Saboru, ni na ulici, ni online, poručio je fAKTIV.

Naše su prethodnice, bez moljakanja i bez uglađenog čekanja, svjesne da im država neće sama od sebe osigurati prava koja im pripadaju, na ulicama i u tvornicama izborile opće pravo glasa, pravo na rad, pravo na radničko organiziranje, podsjeća kolektiv upozoravajući da danas, desetljećima poslije, država i dalje nije tu "za nas".

- Inflacija divlja, zdravstveni i obrazovni sustavi pucaju po šavovima, a nasilje raste, pri čemu su prvi na udaru oni za koje se društvo najmanje brine, istaknuto je.

- Za žene kriza nije samo udarac na novčanik i materijalnu egzistenciju, nego dodatni okidač nasilja, kojemu su ionako svakodnevno izložene. Ta svakodnevica koju živimo, odnosno preživljavamo, govori nam da druge opcije osim štrajka nema, poručile su feministice.

Govore nam da ne hodamo mračnim ulicama zbog opasnosti, već da se vratimo u sigurno, u četiri zida nuklearne obitelji, u kuhinje i spavaće sobe u kojima radimo iz ljubavi, a kad taj ljubavni ugovor prekršimo, naši domovi postaju mjesta premlaćivanja, prisile i prijetnje, rekle su.

Kažu i da su ženski rad, žensko zdravlje i ženski domovi i ženski životi, politička pitanja.

Mizoginistima, klečateljima, obiteljašima i transfobima poručujemo: nećete nas prestrašiti, nećete nas ušutkati!, jedna je od poruka.

Među prosvjednicima, bili su i neki političari, među ostalima, predsjednik SDP-a Peđa Grbin te zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima. 

Žena, život, sloboda


U Splitu žene su marširale uz poruku - Žena, život, sloboda.


Žene Splita solidarne su sa ženama diljem svijeta. Traže slobodni život za sve žene i djevojčice. Prosvjeduje se jer iako su žene nominalno u većini, one su u manjini na socijalnom, gospodarskom i političkom polju. Poručuju da život žene ne vrijedi koliko i život muškarca iako se stalno ponavljaju zahtjevi za ravnopravnost spolova.


Mirjana Kučer rekla je kako je jedan od glavnih zahtjeva da se nađe prihvatljivo zakonsko rješenje za femicid i da nasilje u obitelji izađe iz sfere prekršaja i postane isključivo kazneno djelo.

U Osijeku održan prvi Noćni marš 


Prvi Noćni marš održan je u Osijeku.

Neformalna inicijativa "Noćni marš Osijek" okupila je Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, DKolektiv, Generator, Mladformu, Nansen dijalog centar, PLANTaža, Srpski demokratski forum (SDF) i Zakladu Slagalica.

- Marširamo za pravedan sustav u kojem pravo na pobačaj mora biti univerzalna zdravstvena usluga dostupna svim ženama, marširamo za društvo u kojem naše zdravlje ne ovisi o stanju na tekućem računu, marširamo za društvenu jednakost, marširamo prema feminističkom štrajku, štrajku koji će se s radnih mjesta preliti na ulice, dio je poruka koje su okupljeni na osječkom Trgu Ante Starčevića isticali hodajući gradom do Parka Kralja Držislava gdje je održan i središnji program uz Vokalni ansambl Brevis.

Ovaj Noćni marš u Osijeku organizirali smo po uzoru na noćni Marš koji u Zagrebu od 2016. godine organizira fAktiva, rekla je Natalija Havelka, direktorica Centra za mir nenasilje i ljudska prava i jedna od organizatorica inicijative. Ističe da su zahtjevi koje upućuju usmjereni prvenstveno prema državi.

- Država od 2015. nije donijela nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova kao temeljni strateški dokument koji bi imao za cilj smanjivanje diskriminacije nad ženama i ravnopravnost spolova, dodala je Havelka. Napominje kako žele ukazati na podređen položaj žena prvenstveno u poslovnoj sferi zbog čega je i tema ovog marša radnička prava žena pod parolom štrajk u kuhinji, štrajk na ulici.

Podsjetila je da je Osijek 20-tih godina prošlog stoljeća imao i svoju Rozu Luxemburg u Adeli Pavošević koja je u to vrijeme povela nekoliko vrlo velikih i važnih štrajkova.

Mirna Šmit iz Zaklade Slagalica kazala je kako nije samo riječ jesu li žene nasuprot muškaraca, nego koliko štujemo društvenu jednakost i koliko zapravo želimo imati heterogeno društvo koje je solidarno i koje uvažava različitosti i brine o svima.

Riječanke marširaju s porukom "Borim se ko' žensko"


Riječanke marširaju s porukom "Borim se ko' žensko". 

Greta Grakalić Rački
iz Udruge SOS poželjela je svima sretan i borben 8. mart, Međunarodni dan žena.

- Ženska borba krenula je prije više od stoljeća, ali neke stvari i dalje... U društvu svjedočimo nejednakosti. Mi smo su to okupili pod geslom "Borim se ko' žensko". Nama je to bitno jer, osim radnih i socijalnih prava, za što se zalažemo i za što se pokušavamo izboriti svakog dana radeći kao aktivistkinje ili u udrugama civilnog društva, borimo se i za goli život, rekla je.

- Radna i socijalna prava su definitivno nešto što želimo naglasiti, no tu je i nasilje u obitelji. Hrvatska je treća zemlja Europe po broju ubijenih žena na 100 stanovnika. Podsjećamo da smo prošle godine imali 13 femicida u Republici Hrvatskoj i to je upravo jedan od razloga zašto danas marširamo, istaknula je. 

- Inflacija i rat u Ukrajini koji retraumatizira i stanovništvo u Republici Hrvatskoj, pandemija COVID-19 i krah institucija tj. njihovo neadekvatno bavljenje pravima žena, na neki način narušavaju našu sigurnost u obitelji, naglasila je. 

Dodala je da ovogodišnja poruka "Borim se ko žensko" znači "borim se za goli život, borim se za sebe". 

- Svi zajedno protiv nasilja, svaki građanin ili građanka Republike Hrvatske, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!