15:11 / 03.02.2021.

Autor: HRT

Dalić na čelu uprave Podravke, stižu prve reakcije

Dalić na čelu Podravke

Dalić na čelu Podravke

Foto: Damir Spehar/PIXSELL / PIXSELL

Nova predsjednica Uprave Podravke bit će Martina Dalić, odlučeno je na sjednici Nadzornog odobra. Dalić je potom izjavila da joj je velika čast voditi kompaniju s takvom tradicijom. Njen izbor polučio je brojne reakcije.  


Istaknula je i da je to velika odgovornost i upravo je zbog te odgovornosti, dodaje, razgovarala sa svim najvećim dioničarima kompanije koji su joj potvrdili da je njihov cilj još veći rast Podravke.

- Smatram da to odgovara i željama radnika. Upravo to suglasje dioničara oko najvažnijeg cilja kompanije je razlog zbog kojeg sam odlučila privhatiti ovu dužnost.

Kazala je i da se veseli radu sa svojim timom i radnicima Podravke te zahvaljuje članovima Nadzornog odbora, dioničarima, Vladi Republike Hrvatske i Andreju Plenkoviću na iskazanom povjerenju. 

Na taj položaj Dalić je došla nakon što je prije malo manje od tri godine zbog afere "Borg" dala ostavku na dužnost potpredsjednice Vlade. Govoreći o tome kazala jeda je "očuvano poslovanje Agrokora, a troškovi procesa spašavanja Agrokora ni na koji način nije snosila država ili državni proračun".

- Posao koji je obavljen u Agrokoru, koji sam ja u ime Vlade u velikoj mjeri vodila, uz pomoć i podršku premijera, predstavlja jedno veliko iskustvo i predstavlja ustvari veliku referencu i za ovaj posao, kazala je.


Imenovanje Martine Dalić za predsjednicu Uprave Podravke izazvalo je brojne političke reakcije. 

Mišel Jakšić (SDP), kaže da Dalić ima "težak kofer" na leđima i da definitivno nikada nije radila ono što sada preuzima. Sve to ide na teret isključivo premijeru Andreju Plenkoviću, kaže Jakšić. Za vrijeme saborske rasprave na slobodnu temu Jakšić je kazao kako je nezadovoljan što na čelo tvrtke nije došao netko iz nje. "Jer oni koji su 70 godina stvarali tu firmu, oni o njoj ne znaju ništa, ne znaju je voditi", ustvrdio je prozvavši premijera da je na temi Podravke odlučio preuzeti model Kaj bi ti štel biti?.

Nikola Grmoja
(MOST) smatra da Dalić ima "repove". 

- Bila je dio afere Agrokor, imala odluku Povjerenstva za sprečavanje o sukobu intresa, a sada je postavljena na čelo Podravke, kazao je. 

Tomislav Ćorić
, ministar gospodarstva i održivog razvoja, izjavio je da je Dalić stručnjak te da se dobrom pokazala u rješavanju kriznih situacija.

Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike afirmativno se osvrnuo na odabir Dalić na čelno mjesto u Podravci. 

-  Definitivno može obavljati taj posao na način koji je najbolji za kompaniju, da najbolje zadovoljava intrese vlasnika kompanije, a znamo da tu govorimo o RH i mirovinskim fondovima, kazao je.

Komentirajući izbor Martine Dalić u Podravci, Dalija Orešković (Centar) kazala je da premijer, nakon rehabilitacije, instalira Dalić za šeficu Podravke, iako fondovi i drugi privatni vlasnici nose 75% vlasničke strukture.

- Kakva je moć i uloga države u toj dvotrećinski privatnoj firmi vidi se i iz omota Vegete na kojoj je otisnut premijerov lik, a koji je tvrtka pripremila u povodu njegova posjeta, izjavila je Orešković i zaključila da država, u kojoj premijer odlučuje tko će biti šefovi tvrtki u privatnom vlasništvu, nema slobodno tržište.

Reagirala je i Sandra Benčić (Možemo).

- Smatramo da je to loša odluka, jer je to osoba koja je otišla zbog upletenosti u jednu od najvećih afera koje su potresale Hrvatsku, a riječ je o aferi Borg, kazala je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!