Beroš ostaje: Hoće li saborska većina postojati i na sljedećem glasovanju?

14:30 / 02.06.2021.

Autor: Nataša Ban/Dnevnik/HRT/IMS

Natalija Martinčević

Natalija Martinčević

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministar Beroš zadržao je povjerenje većine saborskih zastupnika. No suzdržan glas Natalije Martinčević otvara pitanje hoće li ta saborska većina postojati i na sljedećem glasovanju. 

Zastupnica Reformista Natalija Martinčević poručila je u srijedu u Saboru da je njezin suzdržani glas kod izglasavanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu poruka HDZ-u da je Reformistima neprihvatljiva suradnja s ljudima koji imaju optužnice.

- Ukoliko HDZ misli raditi i surađivati s takvim ljudima sasvim sigurno neće surađivati s Reformistima ni lokalno niti nacionalno, istaknula je Martinčević koja je inače dio vladajuće većine.

Kod glasovanja o Berošu 75 zastupnika vladajuće većine bilo je protiv smjene ministra, uz jedna suzdržani glas, onaj zastupnice Martinčević iz Reformista, stranke koju vodi Radimir Čačić.

- Dali smo jasnu poruku da suradnja podrazumijeva obostranu suradnju i obostrano poštivanje. Mi nažalost to nismo imali, imali smo jednu izrazito prljavu kampanju u Varaždinskoj županiji u kojoj se kandidat HDZ-a koristio ljudima s optužnicama i presuđenim kriminalcima, izjavila je Martinčević.

Nakon toga ide se i korak dalje i namjerava se u skupštini Varaždinske županije formirati većina s takvim ljudima, dodala je Matinčević misleći pritom na Ivana Čehoka koji ima četiri potvrđene optužnice.

- Neprihvatljiv nam je bilo kakav oblik suradnje s takvim ljudima koji su pod optužnicama, to bi bacilo veliku ljagu na Reformiste i to nećemo dozvoliti... Na potezu je HDZ, zaključila je zastupnica.

Ako nas novi HDZ-ov župan Anđelko Stričak pozove na suradnju - odazvat ćemo se, odgovara prozvani Ivan Čehok.

- Volja građana je da je županija pripala HDZ-u i mi ćemo surađivati projektno kako bismo surađivali i s drugima pri čemu sam svjestan i da HDZ zna kako upravo moji glasači u Varaždinu su donijeli prevagu jer Varaždin nikad nije glasao na županijskim izborima za HDZ, rekao je Čehok, bivši gradonačelnik Varaždina.

U kampanji, politički su protivnici Čačića u Varaždinu nazvali žetončićem. Čehok to ponavlja i danas.

- Čačić je jedan obični žetončić koji po potrebi je uvijek na raspolaganju Hrvatskoj demokratskoj zajednici, kazao je Čehok.

Ovo je druga vlada kojoj Radimir Čačić daje podršku, a još prije dogovoreno je da u lokalnim izborima svatko igra za sebe - rezultati lokalnih izbora nemaju veze s nacionalnom razinom, podsjeća premijer.

- Što se tiče onoga što je bio naš dogovor, to je programski dogovor o temeljnim načelima razvoja Hrvatske, mi tu ni milimetra nismo iznevjerili ono smo dogovorili, ono za što smo si dali ruku na početku, rekao je premijer Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Šef saborske većine nada se da će već na idućem glasovanju broj ruku vladajućih opet biti - 76.

- Nisam sklon ulaziti u sada rasprave i ucjene za formiranje i održavanje većine zbog nekakvih odnosa na lokalnoj razini, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

U tektonske poremećaje koji bi doveli do novih parlamentarnih izbora ionako malo tko vjeruje.

- A ove sitne čarke, vjerovatno se radi dakle o popravljanji pregovaračke pozicije za neke pregovore o nečemu, kazao je Arsen Bauk, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Možda o rebalansu proračuna koji će uskoro doći pred saborske zastupnike. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!