Što oporba zamijera ministru Berošu?

02.06.2021.

11:45

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Oporba protiv Beroša

Oporba protiv Beroša

Foto: Studio 4 / HRT

Jučer je u Saboru održana višesatna rasprava o pitanju povjerenja ministru zdravstva koju je pokrenula oporba. Danas će se o tome i glasati. Oporba je tražila opoziv ministra Vilija Beroša.

Galerija
Sabina Glasovac, Foto: Studio 4/HRT
Ivan Ćelić, Foto: Studio 4/HRT

Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a u emisiji Studio 4, rekla je kako je u sustavu cijepljenja prisutan veliki nered.

- Plan koji je donijela Vlada o cijepljenju prioritetnih skupina nije se poštovao. Drugi problem je regionalna nejednakost u zastupljenosti cjepiva, treći problem je platforma koja nije funkcionirala i višestruko je preplaćena isto kao i neki poslovi koje je ministarstvo zdravstva davalo tijekom vremena i za koje su se zainteresirala i neka istražna tijela zbog sumnji na pogodovanje i moguću korupciju, rekla je Glasovac.

Istaknula je kako su osim toga tražili smjenu ministra Vilija Beroša i zbog financijskog stanja u zdravstvu. Kako kaže, usred pandemije, kada brojni sugrađani nisu mogli obavljati redovne dijagnostičke preglede država dovodi građane do toga da ostaju bez lijekova zato što veledrogerijama ne isplaćuje dugove.

- Osigurana su sredstva da se ti dugovi djelomično podmire, ali nigdje se ne vidi garancija da iduće godine naši pacijenti neće ponovno ostati bez lijekova, govori Glasovac.

Osvrnula se i na upravljanje zdravstvenim ustanovama koje je kaže kadrovirano od strane HDZ-a.

- Sve ovo je nešto što zamjeramo ne samo ministru Berošu, već i premijeru Andreju Plenkoviću.

Ćelić: Optužbe ujedinjene oporbe su paušalne

Ivan Ćelić, saborski zastupnik HDZ-a osvrnuo se na jučerašnju rasprava u Saboru o opozivu ministra Beroša te je rekao kako su optužbe ujedinjene oporbe bile paušalne i neargumentirane te je istaknuo da konstatacija da je u Hrvatskom zdravstvenom sustavu nered njega kao zdravstvenog radnika vrijeđa.

- Dugovi u zdravstvu se neprestano generiraju i moram reći da je za vrijeme SDP-ove Vlade između 2013. i 2014. javni dug u RH porastao za 6,5 milijardi kuna. Stvarana su sanacijska vijeća u političke svrhe, sanirani su dugovi, a krajem 2015. godine kada je došlo do promjene vlasti, dugovi u zdravstvu su bili veći od 7 milijardi kuna, naglasio je.

Napomenuo je kako je povećana potrošnja skupih lijekova za više od 2 milijarde kuna. Složio se da su potrebne reforme i racionalnije trošenje sredstava građana.

- Očekujem konstruktivne kritike oporbe i nadam se da ćemo u nadolazećoj reformi zdravstvenog sustava napraviti takva zakonska rješenja koja će učiniti da dugovi budu manji, rekao je Ćelić.

Glasovac je rekla, što se tiče dugova u zdravstvu, kako je SDP-ova Vlada u 4 godine prepolovila dug, smanjila je liste čekanja i imala je program 72 koji je jamčio najtežim bolesnicima brze preglede i reakcije.

- Nakon naše Vlade, HDZ-ova Vlada je udvostručila dugove u zdravstvu, produžila liste čekanja i njihov ministar je odmah ukinuo program 72, rekla je.

Ćelić se osvrnuo na kašnjenje cjepiva u jednom trenutku i rekao kako se to također događalo na globalnoj razini.

- Umjesto opoziva ministra Beroša, tražim od oporbe da jasno pozove naše sugrađanke i sugrađane da se cijepe kako bismo dostigli željeni cilj od 55 posto, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!