11:38 / 23.05.2020.

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/IMS/M.Š./Hina

Martinić Dragan: Virus se na Braču nije dobro proveo

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na Braču je u subotu stupila na snagu odluka o slobodnom međumjesnom kretanju bez propusnica.
Na Braču je danas stupila na snagu odluka o slobodnom međumjesnom kretanju bez propusnica, nakon što je istekla mjera o 14-dnevnoj zabrani napuštanja mjesta prebivališta zbog zaraze koronavirusom.

Nema novooboljelih, oglasili se Beroš i Božinović 

Načelnik Kriznog stožera civilne zaštite otoka Brača Nikola Martinić Dragan potvrdio je za središnji Dnevnik HRT-a da više nisu potrebne propusnice za međumjesno kretanje.

- Nema više nikakvih propusnica za dolazak s kopna ili na otok Brač s trajektnom linijom. Jadrolinija je povećala broj linija iz Splita za Supetar. One će se i povremeno povećavati kako se bude i povećavao broj putnika na otok, rekao je Nikola Martinić Dragan. 

Od ponedjeljka se na otoku počinje i raditi te je Martinić Dragan naglasio da se na jučerašnjem sastanku sa županijskim stožerom donio zaključak i preporuka Nacionalnom stožeru civilne zaštite da ne produžava mjere.

- Drugi paket mjera, koje se odnose na ugostitelje, okupljanja na otvorenom i slične na snazi su do nedjelje u ponoć. Od ponedjeljka ujutro, nadamo se da otok Brač počinje živjeti kao i ostatak Republike Hrvatske. Za to više nema nikakve prepreke, dodao je.

S obzirom na lošu situaciju od prije dva tjedna, kaže, optimistične prognoze ispunili smo isključivo kvalitetnim radom na terenu i suradnjom s mještanima jer su se oni mjera pridržavali.

- Ovim putem ih pozivam da se i dalje pridržavaju socijalne distance i povećane osobne  higijene kako bi ovako dobru epidemiološku sliku zadržali i dalje, rekao je Nikola Martinić Dragan.

Na otoku je testirano 4% stanovništva. To je najveći postotak testiranih po stanovniku u RH.

- Mislim da u ovome trenutku nema nigdje sigurnijeg mjesta nego što je otok Brač. Iz jedne loše situacije otišlo je u jako dobru, rekaoje i dodao kako je siguran da će tako biti i ubuduće. 

U cijeloj situaciji nije nedostajalo i šaljivih komentara. Kaže da su Bračani poslovično štedljivi ljudi te da su "virus doveli u slijepu ulicu i izgladnili".

- Ne znam što se dogodilo. Ja ću i dalje pripisati zasluge za to nešto sreći, a nešto dobrome radu, ali je činjenica da se virus na otoku Braču nije dobro proveo, zaključio je.
 

Na Braču se život vraća u normalu

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je 9. svibnja odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta na području otoka Brača u trajanju od 14 dana, čime je taj otok  bio na korak do potpune karantene.

Ta je mjera uvedena nakon što je 7. svibnja na tom otoku buknuo koronavirus.

- Od tada je na Braču ukupno testirano 564 osobe od kojih je 41 bila pozitivna na koronavirus ali kod  tih 41 zaraza je ustanovljena  u prvom i drugom krugu testiranja u prvih nekoliko dan od pojave koronavirusa na otoku. Nakon toga u dodatnim testiranjima nije ustanovljen  niti jedan slučaj novozaraženih na Braču, kazao je ranije Martinić Dragan.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!