Mataija: Razmišljamo o privremenoj vozačkoj dozvoli za mlade vozače

23.06.2023.

11:49

Autor: Studio 4/HRT/IMS/R.S.

Krunoslav Ormuž i Josip Mataija

Krunoslav Ormuž i Josip Mataija

Foto: HTV / HRT

Prometna nesreća na parkiralištu trgovačkog centra u Buzinu u Zagrebu prije tjedan dana, u kojoj je mladi vozač sportskim Mercedesom naletio na pješake i parkirane automobile, potaknula je niz pitanja. Je li 23-godišnjak imao dovoljno iskustva i znanja za upravljanje takvim moćnim vozilom? Treba li ponovno postrožiti zakon za mlade vozače i ograničiti snagu automobila koje smiju voziti? Je li policija mogla spriječiti tragediju i kako je dosad nadzirala neformalna okupljanja ljubitelja brzine i jurilica? Na ta i druga pitanja odgovorili su prvi čovjek prometne policije u Hrvatskoj Josip Mataija i sudski vještak za promet Krunoslav Ormuž.


Krunoslav Ormuž, sudski vještak za promet, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, za HTV se osvrnuo na nesreću koja se dogodila u Buzinu i rekao da automobil koji je vozio mladi vozač pripada specifičnoj kategoriji te da on nije dorastao upravljanju takvog vozila.

- Na snimkama koje smo vidjeli, nesreću bih pripisao njegovom neiskustvu i u tom trenutku nesnalaženju kako i na koji način reagirati, dodao je. 

Intervencija policije 


Josip Mataija, voditelj Službe prometne policije MUP-a, istaknuo je da je policija neposredno prije događaja imala dojavu o okupljanju vozača te da je policijska patrola krenula na mjesto događaja. 

- Zbog raznih dugih aktivnosti nismo uspjeli na vrijeme doći da bismo to spriječili, objasnio je. 

Mataija je dodao da policija obavlja različite aktivnosti kako bi spriječila takve događaje.

- Naravno da ćemo poslije ovoga poduzeti i dodatne mjere. Stupit ćemo u kontakt i s predstavnicima trgovačkih centara, vidjeti može li se napraviti tehnička zaštita, zamoliti ih da nam što žurnije daju informaciju ako se nešto događa, rekao je. 

- Da smo zatekli vozača da normalno vozi, ne bismo ga mogli sankcionirati, dodao je Mataija. 

Kontrolirani uvjeti 


Mataija je komentirao moguću zabranu takvih okupljanja i rekao da ako je riječ o događaju na koji dolaze ljubitelji automobila, razgledavaju, da onda nema razloga da se događaj zabrani. 

- Pojedinci rade probleme odnosno prometne prekršaje. Svaki slučaj je zaseban i mora se dodatno istražiti, pojasnio je. 

Ormuž je izjavio kako je moguće rješenje stvaranje kontroliranih uvjeta gdje bi ljubitelji takvih događaja mogli isprazniti svoj adrenalin. 

Mataija je rekao da se snaga koju takav automobil ima ne smije koristiti na prometnicama i da se ne smije voziti većom brzinom nego što je dopušteno. 

Dodao je da je problem mladih vozača poznat i u Europi i svijetu, ali da, kako navodi, nisu toliko kritični. 

- U njihovim prometnim nesrećama su 34 osobe smrtno stradale u odnosu na 40 kojih je bilo u 2021. godini. Ove godine je bilo 8 smrtno stradalih osoba u odnosu na 15, rekao je Mataija. 

Zakonske odredbe


Mataija je objasnio da mladi vozači i sada imaju određene zakonske odredbe koje se odnose isključivo na njih. 

- Razmišljamo o strožim mjerama, pratimo i europska i svjetska iskustva. U to ćemo uključiti znanstvenu zajednicu, naročito Fakultet prometnih znanosti. Razmišljamo što bi još moglo utjecati na to da mladi vozači ne rade probleme u prometu, a tu govorimo i o privremenoj vozačkoj dozvoli, dodao je. 

Ormuž je istaknuo da problem nije samo u mladim vozačima nego i u ostalim vozačima.

- Često nismo svjesni svojih mogućnosti odnosno znanja i neznanja, a u sterilnim uvjetima centara mogla bi se isprobati vještina svakog od nas u nekim ekstremnim uvjetima, objasnio je. 

Komentirao je i kazne za takve prekršaje. 

- One su dosta oštre, a mislim da je najvažnije da sudski postupci budu brzi i da presude budu objavljene kroz medije, rekao je Ormuž. 

"Svaki život je važan"


Mataija je rekao da je svaki život važan i kako je krajnji cilj da uopće ne bude poginulih u prometu, ali da se broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama smanjio. 

- Stanje ipak ide u povoljnom smjeru, dodao je. 

Mataija je komentirao i nesreću na Bundeku u kojoj je vozač Hitne pomoći pregazio troje maloljetnika. 

- Mislim da se tu radi o nesretnim okolnostima, ali postupak je u tijeku pa to ne mogu komentirati, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!