Mateša: Zagrepčani su zaslužili pristojan stadion

20.12.2022.

21:22

Autor: 1 na 1/HRT

Zlatko Mateša

Zlatko Mateša

Foto: HTV / HRT

U emisiji "1 na 1" Romana Bolkovića gostovao je Zlatko Mateša - pravnik, sportski djelatnik, bivši zastupnik i ministar u vladi RH, vaterpolist. Mateša je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora od 2002. godine

Zlatko Mateša

Zlatko Mateša

Foto: HTV / HRT

Oko Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru vezalo se mnogo negativnosti što je bacilo sjenu na sam događaj. Je li sport posredovan biznisom ugrozio svoje temeljne vrijednosti?

- Sport se ne može gledati kao nešto statično, nepromijenjeno i jednako u svim svojim aspektima. Sport je industrija. Oko 2,5 posto BDP-a generira sport prema podacima Eurostata. To je vrlo ozbiljna industrija iznad mnogih klasičnih industrija. Nogomet je prešao granicu sporta u smislu olimpizima. Igrači tjedno zarađuju 150 do 300 tisuća eura, neki olimpijci u drugim sportovima to neće zaraditi u svojoj karijeri. Imamo treći aspekt, rekreaciju, koji je za za fizičko stanje nacije i najbitniji, rekao je Mateša.

Govoreći o komercijalizaciji nogometa, Mateša je rekao da očito postoje jaki financijski interesi da se komercijalni dio sporta održi.

Mateša se osvrnuo na antagonizam sjevera i juga rekavši kako osobno neće nikada priznati podjelu Zagreb - Split.

- Postoji granica gdje te tenzije nestaju, očito je to hrvatska nogometna reprezentacija. Uvijek sam skeptičan prema građenju odnosa na bazi ekscesa. Ekscesi su naprihvatljivi. Nogomet budi emocije. Gledao sam te tribine u Kataru, navijače, koji put to iskoči iz granica prihvatljivosti, rekao je Mateša ponovivši kako ekscese treba spriječiti i osuditi. 

Što je dobro u hrvatskom sportu? 

- Kad bi gledali samo zadnje dvoje Olimpijske igre, u Riju smo bili među 15 najboljih, u Tokiju među 20 najboljih od 206 zemalja. To je svjetski uspjeh, tko ne bi bio ponosan. Imamo svjetske prvake od veslanja, juda, atletike pa do ronjenja. Taj raspon je fenomenalan. Hrvatska je među pet-šest zemalja na svijetu koja može reći da ima najbolji omjer sportskih rezultata u odnosu na broj stanovnika ili BDP, rekao je Mateša.

Istaknuo je kako nemamo potrebnu infrastrukturu.

- Izgrađen je nemali broj sportskih dvorana i u tom segmentu stojimo čak dobro. Neke od tih dvorana su multifunkcionalne. Sve bolja situacija je i što se tiče plivališta. Nogometna infrastruktura zaostaje, imamo dobru Rujevicu, stadione u Puli i Osijeku. Mislim da su Zagrepčanani zaslužili jedan pristojan stadion na kojem neće kisnuti, gdje će imati uvjete za gledanje i mislim da će se to dogoditi. Bit će i obnova Poljuda, rekao je Mateša.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!