11:41 / 23.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Matićevo izvješće o pravu na pobačaj uzburkalo sabornicu

Eurozastupnik Predrag Matić

Eurozastupnik Predrag Matić

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Rezolucija hrvatskog eurozastupnika Predraga Matića o općem pravu na pobačaj, o kojoj bi trebao glasati Europski parlament u Bruxellesu, podijelila je saborske zastupnike na početku današnje sjednice.


Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suverenista) rekao je da se tim izvješćem želi naložiti svim članicama EU-a da abortus bude legalan i dostupan, odnosno želi se onemogućiti donošenje zakona kojim bi se štitio život, te želi dokinuti pravo na priziv savjesti.


- Radi se o izvješću kojim naš kolega Fred Matić želi naložiti svim članicama Europske unije da abortus, pobačaj bude legalan, rekao je Zekanović.


Zekanović je prozvao zastupnike HDZ-a za licemjerje "jer potpisuju peticiju protiv tog izvješća, a ne žele na dnevni red staviti prijedlog zakona o zaštiti života". 


Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) tvrdi da je izvješće neprihvatljivo. Smatra da Europski parlament njime prekoračuje svoje ovlasti jer se bavi pitanjima poput zdravlja, spolnog odgoja, reprodukcije i pobačaja, koja su u zakonodavnoj nadležnosti država članica, ulazi u djelovanje povjerenika za slobodu vjeroispovijesti te nastavlja regresivnu tendenciju dokidanja priziva saziva.


- Smatram da svi autentični borci za ljudska prava trebaju ustati protiv njega. Prvi argument, Parlament njime prekoračuje svoje ovlasti, rekla je među ostalim Selak Raspudić.


Marijana Puljak (Klub Centra i GLAS-a) kazala je kako smatra da bi abortus trebao ostati dostupan i da žene treba zaštititi.


-  Imam kćer od 25 godina, imam kćer od 15 godina, sad će 16, nikad im ne bih savjetovala da pobace, ali ću braniti njihovo pravo da to žele uraditi, kazala je Puljak.


Jure Brkan (Klub HDZ-a) poručuje da HDZ ne želi sudjelovati u natjecanju u konzervativizmu.


-  Nećemo sudjelovati u ovom današnjem natjecanju tko je konzervativniji ili liberalniji, razbacivati se riječima o prizivu savjesti, pobačaju i pravu na život čisto jer je to daleko kompleksnija i šira priča, rekao je Brkan.


Bojan Glavašević iz Kluba zeleno-lijevog bloka njihovu reakciju nazvao je otužnim igrokazom. 


- Kolegice i kolege iz HDZ-a podigli su veliku frku oko Matićeva izvješća i danima udaraju o prsa junačka u pokušaju da se pokažu kao konzervativci i budni čuvari na predziđu kršćanstva, rekao je Glavašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!