Maturanti slave zadnji dan škole, u Zagrebu Hitna intervenirala 23 puta

26.05.2023.

Zadnja izmjena 20:40

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Norijada u Zagrebu

Norijada u Zagrebu

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Maturantima je danas posljednji dan srednjoškolskog obrazovanja. U Zagrebu će to proslaviti norijadom na Bundeku prema kojem su krenuli s Trga bana Jelačića. 

Galerija
Maturanti u Zagrebu , Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Norijada u Zagrebu , Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLNorijada u Zagrebu , Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLNorijada u Zagrebu , Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLMaturanti na Trgu bana Jelačića , Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLNorijada u Zagrebu , Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLNorijada u Zagrebu , Foto: Sanjin Strukic/PIXSELLNorijada u Zagrebu , Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLNorijada u Zagrebu , Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLMaturanti u Splitu , Foto: Milan Sabic /PIXSELLNorijada u Rijeci , Foto: Goran Kovacic /PIXSELLNorijada u Šibeniku , Foto: Hrvoje Jelavic /PIXSELLMaturanti iz Dubrovnika , Foto: Bozo Radic/CROPIX

Pogledajte kako se provode maturanti diljem Hrvatske u prilogu Dnevnika HTV-a. 

Zagrebačka "Norijada", kojom maturanti slave završetak srednjoškolskog obrazovanja prema policijskim podacima prošla je s jednim uhićenjem i bez većih sigurnosnih incidenata, dok je Hitna pomoć do sada intervenirala 23 puta zbog alkoholizma i ozljeda.

Zagrebačka policija izvijestila je da nije bilo značajnijih sigurnosnih događanja te da su intervenirali samo u jednom slučaju, pod sumnjom prekršaja protiv javnog reda i mira zbog čega je jedna osoba privedena u službene prostorije policije.

Timovi Hitne medicinske pomoći imali su četiri intervencije na putu povorke od Trga Bana Jelačića prema Bundeku te su svi odvezeni u bolnicu. Do 19,15 sati bile su sveukupno 23 intervencije, prvenstveno zbog alkoholizma, ozljeda i alergija, doznaje se od voditelja smijene Hitne intervencije u Zagrebu Joze Brkića.

Na bolničko liječenje prevezeno je pet do šest maturanta zbog alkoholizma i ozljeda.

Na Bundeku su tri tima Hitne medicinske pomoći koji dežuraju do 21.30 sati, ali i duže, ovisno o tome kako će se situacija razvijati.

Za podnevni Dnevnik HTV-a javila se Marisabel Majić

- Nakon pune tri godine što nije bila organizirana povorka napokon mogu proslaviti kraj srednje škole na stari način. Zaista su razigrani i počeli su se okupljati na Trgu oko 11 sati. Veselili su se, plesali i okupali u Manduševcu, a polijevaju se i vodom, jajima i brašnom. 

Oko 14 sati maturante će na Bundeku doći pozdraviti i gradonačelnik Tomislav Tomašević

- Plan je, idemo na Bundek zajedno se družiti, pokušati ne upasti u jezero i imati najbolji dan ikada.

- Poručio bi ovim mladim maturantima da se danas lijepo zabave i da zaruže, do jutra.

- Bitno je preživjeti danas. Nije nas strah državne mature. Ruđer nas je dobro opremio, rekli su maturanti. 

Brige poput državne mature i upisa na fakultet ostavili su za neki drugi dan.

Za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" javila se Dubravka Žiljak koja je otkrila kako će izgledati ovogodišnja norijada u Zagrebu. 

- Točno u 12 sati maturanti će se okupit na Trgu bana Jelačića odakle će krenuti Praškom ulicom, preko Zrinjevca, Mihanovićeve, Miramarske, Mosta slobode pa sve do Bundeka gdje je do večernjih sati, službeno do 20, a vjerujem da će fešta potrajati do dugo u noć, organiziran program za njih. Naravno, pratit će ih i hitna pomoć, policija, vatrogasci, spasioci, redari- sve službe koje bi im mogle pomoći. Zbog svega toga mogući su i prekidi u prometu. O 11:20 do 13 sati bit će, uglavnom u centru grada, posebna regulacija prometa. 

- Pozivamo sve maturante Grada Zagreba da se, kao i prethodnih godina, okupe na središnjem mjestu proslave u parku Bundek gdje će biti organiziran prigodni glazbeno-scenski program koji traje od 13.00 do 20.00 sati. Voditelj programa je animator Marko Petar Orešković, a sudjelovat će Zembo Latifa, DJ Danijel Turk, band Kings, Jakša Jordes & DJ Robbie, Turk The DJ i DJ Vermont, priopćili su iz Grada Zagreba.


Privremena obustava prometa zbog prolaska maturanata: 

Trg bana J. Jelačića - Praška - Trg N. Š. Zrinskog - Strossmayerov trg - Tomislavov trg - Mihanovićeva - Miramarska - Ulica grada Vukovara - Hrvatske bratske zajednice (Most Slobode) - Damira Tomljanovića - Gavrana - Bundek. 

Posebna regulacija prometa 


U prvoj fazi bit će obustavljen tramvajski promet preko Trga bana Josipa Jelačića i Praškom ulicom. Linije 1, 6, 11, 13, 14 i 17 prometovat će preko Glavnog kolodvora, a linija 12 Ulicom grada Vukovara.

Oko 12.20 sati slijedi kratkotrajni prekid prometa Mihanovićevom i Vodnikovom ulicom, a oko 12.35 sati očekuje se i kratkotrajni prekid tramvajskog prometa Ulicom grada Vukovara, kod Miramarske (oko 15 minuta, dok kolona ne skrene u Aveniju Hrvatske bratske zajednice).

Istovremeno se očekuje i preusmjeravanje autobusnih linija koje pripadaju terminalu Glavni kolodvor. Autobusi će voziti prohodnim dionicama, odnosno Ulicom grada Vukovara, Držićevom i Avenijom Dubrovnik do svojih uobičajenih trasa. Za to vrijeme bit će ukinuta autobusna stajališta Lisinski, NSK, Kruge, Bundek, Muzej suvremene umjetnosti i Sopot, priopćili su iz ZET-a. 


Veseli maturanti iz Rijeke i Zaboka  

Stotine maturanata i na riječkom Korzu. Atmosfera kao da je derbi. Baklje i dimne bombe za kraj srednjoškolskog obrazovanja.

Na svoj način veselili su se maturanti iz Zaboka. Njih 350 na glavnom je gradskom trgu otplesalo Hrvatsko salonsko kolo.


Više od 300 varaždinskih maturanata i ove je godine plesalo quadrillu 

Više od 300 varaždinskih maturanata je na Kapucinskom trgu plesalo francuski dvorski ples quadrillu i tako nastavilo tradiciju proslave završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Trodnevni program pod nazivom 'Maturantika', za više od 1700 učenika koji ove godine završavaju srednje škole organizirali su Varaždinska županija, Grad Varaždin, Policijska uprava i varaždinski Koncertni ured, a organizatori ističu da je cilj bio osigurati im veselu i dostojanstvenu proslavu, u sigurnom okruženju u Parku mladih.

Maturantika je počela u srijedu mimohodom maturanata od Parka mladih do središta Varaždina i proglašenjem 'najodore', a u četvrtak je organiziran sportski dan pod nazivom 'Sportom protiv ovisnosti'.

Tradicionalno, posljednjeg dana Maturantike, učenici su točno u podne zaplesali quadrillu koju su s njima prethodnih dana uvježbavali članovi Plesnog kluba D&D Varaždin, a u organizaciju se ove godine uključio i Školski sportski savez Varaždinske županije.

Quadrillom osječko-baranjski maturanti obilježili završetak škole

Izvedbom francuskoga dvorskog plesa quadrille više od dvije tisuće maturanata u Osječko-baranjskoj županiji obilježilo je završetak školovanja.

Ove godine u Osječko-baranjskoj županiji ima 2345 maturanata, od kojih 1435 u Osijeku. a quadrilla se, osim u Osijeku, plesala u Belom Manastiru, Đakovu, Valpovu, Donjem Miholjcu i Našicama.

Zbog obnove tramvajske infrastrukture, quadrilla se ove godine u Osijeku nije plesala tradicionalno u Županijskoj ulici, nego na glavnome gradskom Trgu Ante Starčevića, a događaj je i ove godine na milenijskoj fotografiji za koju su maturanti svojim tijelima oblikovali riječ #LOVE.

Završetak školovanja i puno uspjeha u daljnjem školovanju i životu maturantima su poželjeli osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković i osječko-baranjski dožupan Josip Miletić.

Ove je godine županija za organizaciju ispraćaja maturanata izdvojila 33 tisuće eura, od 2005. godine za tu je manifestaciju izdvojeno više od 400 tisuća eura, a do sada sve protječe u redu, rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš-Kul

Galerija
Osječki maturanti , Foto: Davor Javorovic /PIXSELL
Maturanti u Osijeku , Foto: Davor Javorovic /PIXSELLMaturanti u Osijeku , Foto: Davor Javorovic /PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!