19:43 / 09.09.2021.

Autor: Dnevnik/HTV

Maturu na jesenskom roku palo 40 posto pristupnika

Državna matura

Državna matura

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Četrdeset posto pristupnika nije položilo državnu maturu na jesenskom roku. Prema privremenim rezultatima - od 4715 prijavljenih, maturu nije položilo njih 1.911, a 51 od njih pao je na sva tri obvezna ispita. 

Neki su maturanti diskvalificirani zbog korištenja mobitela ili su ostali neocijenjeni jer se nisu potpisali na ispit. Loši rezultati na jesenskom roku bilježe se već godinama. Priliku za popravak pristupnici će imati dogodine u ljetnom roku, ali uz plaćanje.

- Ovaj rok je njima još uvijek besplatan i mnogi od njih, očito je - nisu se baš potrudili nego su tek tako izišli. To se pokazalo i na drugim pokazateljima. U eseju iz hrvatskog jezika njih 700 tinjak dobilo je negativne ocjene, tj. nisu osvojili nijedan bod, bilo da su ga predali prazan ili nisu imali dovoljno riječi kako to pravila nalažu, izjavio je za Dnevnik HTV-a Vinko Filipović, v.d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!