Pred bolnicama prosvjedovale sestre i nezdravstveno osoblje

03.05.2023.

Zadnja izmjena 19:22

Autor: V.K./HRT/Hina

Prosvjed ispred bolnice u Dubrovniku

Prosvjed ispred bolnice u Dubrovniku

Foto: Ivana Branilo Drnas / HRT

Medicinske sestre i tehničari te nemedicinsko osoblje, kao što su kuhari i spremačice, od 11 sati mirno su prosvjedovali ispred zdravstvenih ustanova u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Pod motom "I mi smo zdravstvo" zahtijevaju povećanje koeficijenata za najmanje 10 posto.

Galerija
Prosvjed pred KBC-om Split, Foto: Ivana Šilović/HRT
Prosvjed pred bolnicom u Dubrovniku, Foto: Ivana Brailo Drnas/HRTProsvjed pred KBC-om Split, Foto: Ivana Šilović/sdg

Polusatni prosvjedi održani su ispred kliničkih bolnica Merkur i Dubrava u Zagrebu, u Splitu ispred KBC-a te u Dubrovniku ispred tamošnje Opće bolnice. U prosvjednim aktivnostima sestrama i tehničarima pridružile su se i spremačice, kuhari, radnici u praonicama i drugo nezdravstveno osoblje u sustavu zdravstva. Prosvjede sestara ispred KBC podržao je dolaskom i dio liječnika.  

Prosvjednici ne odustaju od zahtjeva, spremni su i na štrajk


Medicinske sestre i drugi zdravstveni i nezdravstveni djelatnici traže povećanje plaća za 10 posto i bolje radne uvjete. Nedavno podizanje plaća dijelu djelatnika u zdravtstvu za 3 do 5 posto je kažu, ponižavajuće. S druge strane poručuju kako zdravstveni sustav bez njih ne može funkcionirati i da ih u sustavu nedostaje, javila je za Dnevnik u podne Ruža Ištuk.


Tomu u prilog ide i podatak da djelatnik tehničke službe bolnice u Varaždinu dvije godine nije išao na godišnji odmor jer ga nema tko zamijeniti. U sustavu, kažu - nedostaje 4 tisuće medicinskih sestara i tehničara. Zabrinjava i činjenica da će krozi idućih pet godina sustav napustiti pet do sedam tisuća sestara i tehničara. Prosvjednici su poručili da od svojih zahtjeva neće odustati. Spremni su i na štrajk.     

- Ovdje sam da iznesemo svoj glas i da upozorimo na segregaciju koja se dogodila unutar zdravstva gdje je jedan dio ljudi dobio nagradu, a drugi nije, poručio je inženjer medicinske radiologije iz KB-a Merkur Željko Benc.

Pomoćnica u operacijskom bloku KBC-a Split Majda Dugalić poručila je kako su svjesni da se glavna sestra i ravnatelj bolnice trude koliko mogu, ali da su "pomoćnice stvarno na izmaku snaga".

- Vlada nudi polovična i selektivna rješenja. Mi nismo zadovoljni, mislimo da se treba problem rješavati cjelovito i da se svima pruže jednaki uvjeti i poboljšanja, poručio je Ivan Večerin, predsjednik HSSMS-MT iz Dubrovnika.

Večerin je na prosvjedu ispred Opće bolnice u Dubrovniku istaknuo da je nedostatak radne snage u zdravstvu rezultat potplaćenosti, teških uvjeta rada i višegodišnjeg zanemarivanja potreba sustava te nezainteresiranosti vladajućih struktura za cjelovito rješenje problema.

Povjerenik dubrovačke podružnice Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi Marko Lipotić upozorio je da i nemedicinskom dijelu nedostaje radne snage.


- Izražavamo nezadovoljstvo ponašanjem ministra Vilija Beroša i premijera Andreja Plenkovića prema radnicima koji nisu obuhvaćeni uredbom Vlade. Tražimo minimum 10 posto povećanje koeficijenata za sve ostale zdravstvene radnike, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) Stjepan Topolnjak na prosvjedu. Poručio je i da nezdravstveno osoblje - od administrativnih radnika do radnika u kuhinji, u sustavu zaslužuju daleko veće plaće nego što ih imaju za svoj rad.

Nezadovoljstvo je uzrokovano nejednakim povećanjima koeficijenata u zdravstvenom sustavu, istaknula je Ivana Suton iz sindikata medicinskih sestara, dodavši da je Vlada prošlog tjedna uredbom povećala koeficijent liječnicima za 10 posto, dok je ostalima on povećan za od 3 do 5,4 posto što smatraju degradirajućim. Navela je podatak da medicinskihsestara ima više od 30 tisuća u zdravstvu te da čine 47 posto ukupnog broja zdravstvenih djelatnika. 

Okupljenima se obratila i Ana Čudina te poručila da zdravstveno i nezdravstveno osoblje ovime traži dostojanstvo i ravnopravnost u rad. Sindikati zahtijevaju povećanje plaća za sve zaposlene, odgovarajuće uvjete rada za sve, poštivanje kolektivnog ugovora", poručila je okupljenima. Mi tražimo svoje mjesto u sustavu zdravstva uz liječnike, jer bez nas taj sustav ne može funkcionirati, kazala je.

- Na minimalcu je biti - prestrašno, a temelji su društva spremačice, kuhinja, vešeraj. Ako mi predstanemo raditi, recite mi - bi liječnici i sestre koji će dobiti svoje - mogli raditi, Marica Patak, sudionica prosvjeda, spremačica u KB Dubrava.

Za veće plaće i u Splitu prosvjedovale medicinske sestre i tehničari


Pod motom "I mi smo zdravstveno osoblje", medicinske sestre i tehničari splitskog KBC-a prosvjedovali su pola sata, koliko im traje pauza, na lokalitetu Firule, a prema procjeni organizatora okupilo ih se šezdesetak.


Iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara, organizatora prosvjeda, istaknuli su da se bore za dostojanstvo i ravnopravnost, te traže povećanje koeficijenata i plaća za minimalno 10 posto. Njihov prosvjed podržava Komora medicinskih sestara Hrvatske iz koje su poručili da su najbrojnija profesija u zdravstvenom sustavu koja odavno zaslužuje veće plaće i bolje uvjete rada.

Magistra sestrinstva i predsjednica podružnice Sindikata medicinskih sestara i tehničara KBC- a Split Iris Marin Prižmić rekla je da prosvjedom žele iskazati nezadovoljstvo, traže ravnopravnost i svoje mjesto uz liječnike. Napomenula je da su osim njih na prosvjedu i nezdravstveni djelatnici, kao i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi da zajednički pokažu da su nezadovoljni.

- Svjesni smo da zdravstveni sustav bez nas ne može funkcionirati... Zbog manjka medicinskih sestara i tehničara, te njihova velikog prekovremenog rada i petogodišnje škole tražimo da nam se prvenstveno poveća koeficijent srednje stručne spreme jer ni jedna druga srednja stručna sprema nema petogodišnje obrazovanje, istaknula je.

Medicinska sestra koja ima 30 godina radnog staža i radi u intenzivnoj njezi u prosjeku ima plaću oko 1200 eura s noćnim dežurstvima i praznicima, odgovorila je na pitanje novinara, a dodala je i da, ako se njihovi zahtjevi ne prihvate, razmišljaju i o velikom prosvjedu u Zagrebu jer Vlada "mizernom povišicom obezvrjeđuje njihov rad".

Rekla je i da je tijekom prosvjeda od 11 do 11.30 svim pacijentima koji su došli u bolnicu bila osigurana adekvatna zdravstvena skrb.

KBC Split trenutno ima oko 1732 medicinskih sestara i tehničara, a kako je otkrila Marin Prižmić, bolnici trenutačno nedostaje oko 600 medicinskih sestara.

Svjesni smo da zdravstveni sustav bez nas ne može funkcionirati. Zbog manjka medicinskih sestara i tehničara, te njihovog velikog prekovremenog rada i petogodišnje škole tražimo da nam se prvenstveno poveća koeficijent srednje stručne spreme jer niti jedna druga srednja stručna sprema nema petogodišnje obrazovanje

Iris Marin Prižmić

U Splitu je prosvjedovalo i nemedicinsko osoblje. Kaja Kalinić iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi za Regionalni dnevnik je rekao kako žele jednakost. 

- Mi smo jedan jako veliki kolektiv i kad puca jedna karika pucaju sve. Želimo jednakost u svemu. Ovo je jedan mali kotačić i ne namjeravamo stati. Sad je pokrenuta lavina pa ćemo vidjeti. Ovo je isključivo gospodinu ministru da se malo zapita i da s takvim plaćama koliko imaju pomoćnice, nemedicinsko osoblje, naši kuhari neka pokuša živjeti, rekao je Kalinić. 

Pomoćnice u KBC-u Split imaju plaću između 4200 i 4500 kuna. 


- To je minimalac, govorimo o netu. One su svaki mjesec u deficitu, imaju korekciju plaća i imaju ispod minimuma. I to je ono najžalosnije u ovoj čitavoj priči. Samo dostojanstvo i jednakost!


Prosvjedi do 12. svibnja


Prosvjede organiziraju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi, nezadovoljni što vladinom uredbom prošloga tjedna i njihovo članstvo, poput liječnika, nije dobilo povećanje koeficijenata od deset posto, nego između od 3 i 5,4 posto. Sindikati su najavili seriju mini-prosvjeda od srijede, 3. svibnja. Svakodnevno će prosvjedovati od 11 do 11.30 sati, za vrijeme dnevne pauze, ispred raznih bolnica diljem Hrvatske. Prosvjedi će se održavati sve do 12. svibnja kada je, na Međunarodni dan sestrinstva, u Zagrebu najavljen veliki, središnji prosvjed.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!