Medicinske sestre i tehničari najavljuju izlazak na ulice

21.04.2023.

Zadnja izmjena 16:59

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS

Anica Prašnjak i Stjepan Topolnjak

Anica Prašnjak i Stjepan Topolnjak

Foto: HRT / HTV

Nakon liječnika, veće plaće za barem deset posto traže i medicinske sestre i tehničari. Nakon razgovora u Ministarstvu zdravstva, predstavnici sindikata nisu bili zadovoljni ponudom da im se uredbom koeficijenti povećaju od tri do pet posto. I oni su zatražili sastanak s premijerom i zaprijetili izlaskom na ulicu.


- Nismo zadovoljni onim što smo vidjeli u uredbi. U odnosu na ono što je ponuđeno u prvom mjesecu, za nas se nije ništa promijenilo, rekla je Anica Prašnjak iz Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara.


Povećanje koeficijenta sestrama tri do pet posto neznatan pomak


Na sastanku je rečeno da će s izmjenom uredbe medicinskim sestrama porasti koeficijent za tri do pet posto, ovisno o radnom mjestu.

Prašnjak ističe kako su neke druge službe, ne samo liječnici, dobile puno više od njih. Povećanje koeficijenta za tri do pet posto vidi kao neznatan pomak, nakon što im je 2013. smanjen koeficijent za tri posto.

Predsjednik Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi Stjepan Topolnjak rekao je da su zatražili sastanak s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

- Jako smo nezadovoljni, nezdravstveni djelatnici nisu dobili ništa, a ovih tri do pet posto su mrvice jer je riječ o povećanju koje bi u prosjeku iznosilo oko 150 kuna, kazao je.

Današnjem radnom sastanku je djelomično prisustvovao i ministar Vili Beroš, a sindikalcima je rečeno da u ovom trenutku njihove plaće neće rasti za 10 posto, kako je to dogovoreno s liječnicima.

S predloženom uredbom, kažu u Ministarstvu zdravstva, rješavaju određene stvari koje su propustili riješiti prošle godine. Tada su povećane plaće magistrama sestrinstva za 33 do 38 posto, te vozačima sanitetskog prijevoza.

- Tada smo odlučili riješiti problem magistara sestrinstva, a onda u sljedećem koraku rješavati liječnike, rekao je državni tajnik Tomislav Dulibić.

Nakon donošenja novog zakona o plaćama u javnim službama bit će donesene dvije nove uredbe o koeficijentima u javnim službama, te o koeficijentima u državnim službama.

Jedino Liječnički sindikat zadovoljan predloženom uredbom


Iako su na sastanku upozoreni kako nemaju zakonsku osnovu za štrajk, sindikalci kažu da će nastaviti s prethodno najavljenim aktivnostima, uključujući i mogućnost prosvjeda.

Jedino je Hrvatski liječnički sindikat bio zadovoljan predloženom uredbom, koja bi trebala biti donesena do 28. travnja.

Tajnik sindikata Kristijan Ćupurdija objasnio je da povećanje za 10 posto za liječnike nije univerzalno, ali je uredbom primijenjeno za njima najbitnije skupine, što uključuje mlade i obiteljske liječnike.

U bolnici u Dubrovniku jedna sestra radi posao za tri osobe, u hitnim ambulantama samo su četiri sestre.

- Što je jako malo s obzirom na to da svi pacijenti odnosno 90 posto pacijenata koji budu hospitalizirani u našoj bolnici obrađuju se preko hitnog prijma, rekla je Ivana Konjuh, voditeljica smjene na Hitnom bolničkom prijmu OB-a Dubrovnik.

U bolnici nedostaje više od 300 medicinskih sestara.

Problem su i plaće.

- Recimo srednja sestra što je većina kadra zapravo u većini bolnica, koja nema prekovremene i rad nedjeljom, dobije plaću oko 800 eura što je znatno ispod hrvatskog prosjeka, kazala je Kristina Muhoberac, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, OB Dubrovnik.

U mnogim su bolnicama bolna točka i bolovanja.

- Često nisu bolovanja samo radi njih nego su bolovanja i radi djece, a da ne kažem radi kroničnog umora, rekla je Irena Hrstić, ravnateljica OB-a Pula.

Umorni su i nezdravstveni djelatnici od posla i premalih plaća.

- U jednoj ustanovi prošli tjedan otišle su tri spremačice, onako galantno rade u mesnici i dobivaju puno bolji osobni dohodak, kazao je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi

U posljednjih deset godina Hrvatsku je napustilo oko 3 i pol tisuće sestara i tehničara. Uz to pravo na mirovinu u idućih 5 godina steći će njih oko 7000.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!