Međimurje nije više za Njemačku epidemiološko rizično područje

05.07.2021.

16:59

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Cijepljenje u Čakovcu

Cijepljenje u Čakovcu

Foto: HRT / HTV

Stabiliziralo se stanje s koronavirusom na sjeveru zemlje. Zbog sve manjeg broja oboljelih, Međimurska županija od jučer za građane Njemačke više ne slovi kao epidemiološki rizično područje. Varaždinska županija nije na toj listi više od tjedan dana.


U Međimurskoj županij danas je bez novopozitivnih slučajeva. Svakim danom brojke padaju.

- Situacija se popravlja iz dana u dan. Bilježimo samo pojedinačne pozitivne pacijente s dokazanim SARS COV2 virusom, tako da padamo u 7-dnevnoj i 14-dnevnoj incidenciji. Evo, nalazimo se u zelenom području, kazala je Marina Payerl Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. 

Najsjevernija županija tako više nije na popisu rizičnih područja za građane Njemačke. Povoljnoj situaciji pridonijelo je odgovorno ponašanje, poštovanje mjera i visoka procijepljenost građana.

- Do sada smo zaista imali dobar odaziv na cijepljenje. Veliki broj građana se cijepio i taj postotak je 49%, dodaje Payerl Pal. 

Masovna cijepljenja na punktovima bit će do kraja srpnja. Usporedno, u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec i prostorima Zavoda za javno zdravstvo svakodnevno se bez najave pojedinačno mogu cijepiti svi zainteresirani. Cijepljenje se nastavlja i u Varaždinskoj županiji, gdje je prvom dozom cijepljeno 48,5% građana.

- Osim putem ambulanti obiteljske medicine, mi ovaj tjedan imamo četiri punkta - utorak, srijeda, četvrtak i petak. Bit će u utorak i srijedu od 8 do 18 sati, a u četvrtak i petak od 8 do 14 u prostorima Gospodarske škole Varaždin. Treba naglasiti da u utorak i srijedu radimo primarne druge doze, izjavio je Marin Bosilj, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

I u Varaždinskoj županiji danas nema novih slučajeva zaraze. U tamošnjoj bolnici nalazi se 17 osoba s težom kliničkom slikom.

Bosilj je istaknuo kako vjeruje da će broj zaraženih još padati. 

- Trenutačno smo na 16 zaraženih na 100.000 stanovnika što je u odnosu na prijašnje brojke jako dobro, dodao je. 

Bez obzira na povoljne brojeve i dalje treba biti odgovoran i oprezan - poručuju iz Zavoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!