17:18 / 09.03.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Međimurska županija potpuno spremna za tranzit i prihvat ukrajinskih izbjeglica

GP Goričan

GP Goričan

Foto: Igor Soban / PIXSELL

U Međimurju je trenutno u privatnom smještaju oko stotinu izbjeglica iz Ukrajine, u pripremi je prihvatni centar u školsko-sportskoj dvorani u Ivanovcu. Župan Matija Posavec izjavio je da je Međimurska županija potpuno premna za tranzit i prihvat izbjeglica.


Od početka ruske invazije na Ukrajinu preko graničnog prijelaza kod Goričana u Hrvatsku je ušlo više od 4.000 izbjeglica.

- Na samom graničnom prijelazu osposobili smo jedan prihvatni centar, a sportske dvorane Ivanovec i potencijalno Donji Kraljevec su za zadržavanje do 48 sati, nakon toga se izbjegli građani upućuju na krajnja odredišta, rekao je za Hinu župan Posavec.

Istaknuo je kako je jutros došlo 18 djece koja su zbrinuta te da su kroz GP Goričan prošla i četiri autobusa s izbjeglicama koje su se kratko zaustavile u Međimurju i nastavile put prema Slavoniji i Moslavini.

- Stvari su pod kontrolom. Skupljamo humanitarnu pomoć zahvaljujući humanosti našeg stanovništva. Naši su nam vatrogasci na raspolaganje stavili 65 kombija, a djelatnici GDCK Čakovec kuhaju hranu, izjavio je Posavec.

- Međimurski Stožer civilne zaštite nema točnu brojku ukrajinskih izbjeglica u županiji jer su smješteni privatno. Naša procjena je da je trenutno oko 100 izbjeglica smješteno u Međimurju, naglasio je načelnik Stožera Josip Grivec.

Napomenuo je da oko 90% izbjeglica ulazi kroz međimursko područje u Hrvatsku, a njihovo raspoređivanje vodi Ravnateljstvo civilne zaštite.

S granice se zasad šalju u prihvatne centre u kojima ima mjesta, u Varaždinu, Varaždinskim Toplicama, Zagrebu, Osijeku i Gospiću, a sljedeća će biti dvorana u Ivanovcu koja se priprema te bi u sljedeća 24 sata trebala biti u funkciji. Kapacitet će biti 150 kreveta.

U Međimurskoj županiji sve jedince lokalne samouprave pozvane su da dostave podatke o potencijalnim smještajnim kapacitetima koji će se moći mobilizirati.

Prikuplja se i pomoć, koja za početak ostaje u gradovima i općinama za prihvat određenog broja izbjeglica, a višak će se distribuirati gdje bude potrebe. Na popisu su prehrambeni i higijenski artikli te dječja i ženska odjeća i obuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!