Istražni zatvor petorki zbog COVID potvrda necijepljenima

30.09.2022.

Zadnja izmjena 13:19

Autor: Lucija Judnić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

COVID potvrda

COVID potvrda

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor za petero osumnjičenih organizatora koruptivnog lanca koji je necijepljenima omogućavao da temeljem lažnih podataka o cijepljenju dobiju COVID potvrde.

Odvjetnik Mate Matić koji brani prvoosumnjičenu 32-godišnju medicinsku sestru Hini je potvrdio da je petero osumnjičenih pritvoreno zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Zagrebačka policija u četvrtak je podnijela prijavu, a Uskok pokrenuo istragu protiv čak 243 osobe koje sumnjiče da su primile odnosno davale mito kako bi bez cijepljenja mogli ishoditi COVID potvrde od srpnja do studenoga prošle godine.

Istražitelji sumnjaju da je kriminalni lanac vodilo 12 hrvatskih državljana 10 muškaraca i dvije žene koji su se okupili kako bi zaradili znajući da postoji interes građana za pribavljanje EU digitalnih COVID potvrda bez obavljenog cijepljenja, izvijestila je policija.

Među 243 osumnjičena našlo se i troje srbijanskih te jedan kosovski državljanin. Ukupno, riječ je o 152 muškarca i 91 žene, u dobi od 21 do 84 godine.

Glavnih 12 okrivljenika je, kako navodi Uskok, podijelilo zadatke pa je prvoosumnjičena 32-godišnja medicinska sestra, koja je radila u Domu zdravlja Zagreb Zapad, unosila u sustav Ministarstva zdravstva lažne podatke o cijepljenju.

Prethodno su njeni suradnici stupali u kontakt s preostalim okrivljenicima odnosno necijepljenima koji su bilI zainteresirani da im se izda EU digitalna COVID potvrda iako su znali da na to nemaju pravo jer nisu cijepljeni.

Korisnici su za uslugu plaćali najmanje 100 eura. Osumnjičeni koji su prikupljali njihove podatke zadržavali su dio zarade, a ostatak davali medicinskoj sestri.

Uskok ističe da su temeljem neistinitih upisa izdane COVID potvrde za ukupno 232 osobe te da su organizatori lanca zaradili najmanje 24.440 eura i 12.370 kuna koje su međusobno podijelili. Drugoosumnjičenoga terete i za dodatnu nepripadnu dobit od 4100 eura i 24.400 kuna.

Među osumnjičenima za davanje mita su, prema neslužbenim podacima, pjevač Tony Cetinski, poznat po svojim antivakserskim stavovima i poznata hrvatska sopranistica Lana Kos. Kao i ostali protiv kojih je istraga pokrenuta samo zbog davanja mita oni u akciji policije i Uskoka nisu uhićeni.

HRT-ova novinarka Lucija Judnić kratko je telefonski razgovarala s poznatim pjevačem.

Rekao joj je da lažnu COVID potvrdu nije kupio i da nema dalje komentara.

Na upit je li ga kontaktirao USKOK, rekao je da nije.

Cijeli razgovor s Tonijem Cetiskim poslušajte u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!