Zbog primanja i davanja mita za COVID potvrde istraga protiv čak 243 osobe

29.09.2022.

Zadnja izmjena 19:52

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Zagrebačka policija podnijela je prijavu, a USKOK pokrenuo istragu protiv čak 243 osobe koje sumnjiči da su primile, odnosno dale mito kako bi bez cijepljenja mogli ishoditi COVID potvrde od srpnja do studenoga prošle godine.

USKOK je za petero jučer uhićenih, među kojima je i prvoosumnjičena 32-godišnja medicinska sestra koja je radila u Domu zdravlja Zagreb - Zapad, zatražio određivanje istražnog zatvora o kojemu će odlučivati sudac istrage Županijskog suda. Istražitelji sumnjaju da je kriminalni lanac vodilo 12 hrvatskih državljana - 10 muškaraca i dvije žene, koji su se okupili kako bi zaradili znajući da postoji interes građana za pribavljanje europskih digitalnih COVID potvrda bez obavljenog cijepljenja, izvijestila je policija.

Među 243 osumnjičena našlo se i troje srbijanskih te jedan kosovski državljanin. Ukupno, riječ je o 152 muškarca i 91 ženi, u dobi od 21 do 84 godine.

Glavnih 12 okrivljenika je, kako navodi USKOK, podijelilo zadatke pa je medicinska sestra u sustav Ministarstva zdravstva unosila lažne podatke o cijepljenju. Prethodno su njezini suradnici stupali u kontakt s preostalim okrivljenicima, odnosno necijepljenima koji su bili zainteresirani da im se izda EU digitalna COVID potvrda, iako su znali da na to nemaju pravo jer nisu cijepljeni. Korisnici su za uslugu plaćali najmanje 100 eura. Osumnjičeni koji su prikupljali njihove podatke zadržavali su dio zarade, a ostatak davali medicinskoj sestri.

U policiji kažu da su nakon kriminalističkog istraživanja 32-godišnju medicinsku sestru USKOK-u prijavili za primanje mita u sastavu zločinačkog udruženja, ostalih jedanaestero osumnjičenih za davanje mita u sastavu zločinačkog udruženja, dok su ostali osumnjičeni za davanje mita. Dodaju i da su nakon uhićenja u srijedu deset osumnjičenih predali pritvorskom nadzorniku, dok se za jednom osobom još traga.

USKOK ističe da su na temelju neistinitih upisa izdane COVID potvrde za ukupno 232 osobe te da su organizatori lanca zaradili najmanje 24.440 eura i 12.370 kuna, što su međusobno podijelili. Drugoosumnjičenoga terete i za dodatnu nepripadnu dobit od 4100 eura i 24.400 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!