Međunarodna trgovina divljim vrstama godišnje vrijedi milijarde eura

28.01.2022.

10:59

Autor: HRT/Hina/J.L.

U Saboru o izmjenama Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama

U Saboru o izmjenama Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Godišnja vrijednost međunarodne trgovine divljim vrstama procjenjuje se u milijardama eura, istaknuo je državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mile Horvat predstavljajući zakonska rješenja za bolju kontrolu prekograničnog prometa i trgovine divljim vrstama.

Ta se trgovina, precizirao je Mile Horvat, u velikoj mjeri odnosi na farmaceutsku, prehrambenu, modnu, drvnu industriju, kao i na trgovinu kućnim ljubimcima, a toliko je profitabilna da uz zakonitu, još veći pritisak na ugrožene vrste, stvara nezakonita trgovina.

Procjenjuje se da je ta trgovina po svojoj vrijednosti u samom vrhu uz trgovinu drogom, oružjem i ljudima, naglasio je.

Najugroženiji nosorozi, slonovi, tigrovi, papige

Nezakonitom međunarodnom trgovinom najugroženiji su nosorozi, slonovi, tigrovi, papige, ali i neke vrste s naših područja poput ptica grabljivica ili kopnenih kornjača, rekao je državni tajnik pa naveo primjere kako nezakonita trgovina funkcionira u praksi.

Policija je lani zaplijenila 152 jedinke indijske zvjezdaste kornjače, na ilegalnom tržištu mlada jedinka vrijedi od 150 do 200 eura, a rasplodna preko 1500 eura.

Carina je oduzela 361 gitaru izgrađenu od palisandrovine, vrijednost je bila procijenjena na preko 200 tisuća kuna, instrumenti su ustupljeni školama, uključujući i one na potresom pogođenom području.

Stalan je problem krijumčarenje prstaca iz BiH, a u turističkoj sezoni kod turista iz Europe i Azije pronađu se i manje količine kavijara, kilogram najvrjednijeg, beluga kavijara, vrijedi 80 tisuća kuna.

Zastupnici, koji pozdravljaju napore da se nedopuštenoj trgovini divljim i ugroženim vrstama stane na kraj, iznose još neke slučajeve.

Ružica Vukovac (NZ) podsjeća na slučaj sibirskog tigra koji se prevozio u auto-prikolici na trajektu iz Splita za Hvar, Urša Gamulin Raukar (ZLB) na činjenicu da je Italija lani odlučila zabraniti trgovinu divljim i egzotičnim životinjama koja je patnja za te životinje.

Davor Dretar (DP) pita koje se preventivne mjere poduzimaju da se presječe uhodan lanac šverca divljim životinjama, a Hrvoje Zekanović (NZ) zašto još uvijek štitimo hridinskog morskog ježinca koji je poharao 95% podmorja našeg Jadrana.

Uprava za zaštitu prirode mora provesti opsežna istraživanja, ovog trenutka ne mogu reći do kud su došli s ispitivanjima, ali bave se tim problemom, odgovorio mu je državni tajnik Horvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!