Međunarodni dan borbe protiv korupcije

09.12.2022.

09:52

Autor: HRT

Korupcija

Korupcija

Foto: Ilustracija / PIXABAY

Transparency International Hrvatska povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije ističe da je borba protiv korupcije najvažniji prioritet ovog trenutka. Građani svaki dan osjećaju da jedino korupcija funkcionira.

"Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 9. prosinca 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

Korupcija uništava sve segmente hrvatskog društva, razara potencijale i onemogućava rast,razvoj i napredak.

Svake godine oko 13% BDP-a Hrvatske izgubi se kroz korupciju, a što iznosi više od 15 000 kuna po svakom stanovniku.

Svjedočimo da se pozivanje na borbu protiv korupcije koristi samo kao sredstvo političkih aktera za osvajanje vlasti, a ne kao program za stvarne promjene koje će zaustaviti propadanje, iseljavanje i obezvrijeđivanje svih potencijala hrvatskog društva.

Društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija. Njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga i mogu živjeti od vlastitog rada.

Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, trgovine utjecajima i pozicijama. Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti, jer imaju moćv da političkom voljom osiguraju promjenu." istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!