17:14 / 05.05.2019.

Autor: Ruža Ištuk/E.L.S./HRT

Međunarodni dan primalja

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj ih je oko 1700 i pružaju nezamjenjivu podršku za vrijeme trudnoće, porođaja te tijekom prvih mjeseci djetetova života.
Međunarodni je dan primalja. U Hrvatskoj ih je oko 1700 i pružaju nezamjenjivu podršku za vrijeme trudnoće, porođaja te tijekom prvih mjeseci djetetova života. Na svoj dan govorile su i o problemu edukacije u svojoj struci.

Primalje su na svoj dan budućim roditeljima darovale besplatan tečaj. Božica i Danijel do porođaja imaju još 4 tjedna.

- Puno nam znači prije samog poroda čuti neke detaljne informacije, kako teče sam tijek poroda i sve to. Bit ću na porodu i pozorno sam slušao, nije nam ovo prvo djete, drugo je ali svejedno opet smo došli po informacije i edukaciju - izjavio je Danijel Vuzem.

Porođaj čeka i Ivanu Ćosić. Savjeti i pomoć primalja su, kaže, neprocjenjivi.

- Mislim da su one uz trudnicu koja porađa najvažnije jer dolaze s iskustvom koje treba pomoći ili pomaže da cijeli proces izvede do kraja - kaže.

A primalje naglašavaju - više je to od posla.

- Spoznajom da se tu rađa novi život i da je to nekakva posebna privilegija mislim da je ovo zvanje primalje idealno za mene - uvjerena je Anja Štrlek, zamjenica glavne primalje rađaonice OB-a Varaždin.

No uvjeti školovanja i rada daleko su od idelanog. Primalja nedostaje. Neke napuštaju Hrvatsku, a muči ih i to što studirati mogu samo u Rijeci i Splitu dok u Zagrebu, gdje ih radi najviše, nemaju studij primaljstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!